Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Los Angeles retira una estàtua de Colom, responsable del “genocidi més gran mai registrat”

“És un acte de justícia restauradora que honra i abraça l’esperit resistent dels habitants originals del comtat”

|

- Publicitat -

Les autoritats de la ciutat nord-americana de Los Angeles van completar ahir la retirada d’una estàtua de l’explorador Cristòfor Colom, alçada fa 45 anys en el Grand Park del centre de l’urbs nord-americana, com a part d’una moció aprovada l’any passat que ja ha substituït l’antic “Dia del Descobriment” per “el Dia dels Pobles Indígenes”.

“L’estàtua de Cristòfor Colom reescriu un capítol tacat de la història que carrega de fals romanticisme l’expansió dels imperis europeus i les explotacions dels recursos naturals i dels éssers humans”, segons l’exsecretària de Comerç dels EUA i actual membre de la junta de Govern de la ciutat, Hilda Solís, autora de la moció.

Publicitat

“Així, l’eliminació de l’estàtua de Colom en Grand Park és un acte de justícia restauradora que honra i abraça l’esperit resistent dels habitants originals del nostre comtat. Amb la seua remoció, comencem un nou capítol de la nostra història en el qual aprenem d’errors passats perquè ja no estiguem condemnats a repetir-los”, va assegurar en declaracions arreplegades per la cadena NBC.

Per al regidor de la ciutat Mitch O’Farrell, l’eliminació de l’estàtua és un “pas natural en els avanços per a eliminar la falsa narrativa que Colom va descobrir Amèrica”. “A més, el mateix Colom va ser responsable d’atrocitats i els seus actes van contribuir al genocidi més gran mai registrat. La seva imatge no s’ha de celebrar enlloc”, ha afegit O’Farrell, membre de la Nació Wyandot d’indis americans.

El regidor Joe Buscaino, d’ascendència italiana, va expressar les seves reserves sobre la cancel·lació del Dia de Colom i va intentar fer un esforç infructuós per a aconseguir la retirada de la moció. “Amb o sense Colom, els italians continuaran celebrant els seus sacrificis i contribucions a aquest gran país i gran ciutat”, va declarar Buscaino.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut