Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

L’OMS alerta que l’evacuació forçosa de Gaza pot convertir-se en un “moviment massiu mortal”

L’agència de l’ONU exigeix a Israel que reverteixi la decisió i diu que s’aboca la Franja a una “catàstrofe humanitària”

|

- Publicitat -

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit aquest divendres que l’evacuació forçosa del nord de Gaza pot convertir-se en un “moviment massiu mortal”. En un missatge a les xarxes socials, el director de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha assegurat que una evacuació massiva cap al sud de la Franja “seria desastrosa per als pacients, els treballadors de salut i altres civils que es quedin enrere o atrapats”. “Demanem que es reverteixi la decisió”, ha exigit l’OMS a Israel, remarcant que els hospitals de la Franja estan a punt del col·lapse. “Sense l’entrada imminent d’ajuda humanitària, els serveis de salut bàsics s’interrompran”, ha dit.

En un comunicat, l’OMS ha indicat que els hospitals només tenen “unes hores d’electricitat cada dia” perquè racionen el combustible dels generadors per a salvaguardar les funcions més “crítiques”. Però fins i tot aquests elements essencials s’hauran d’aturar “en pocs dies, quan les reserves de combustible s’acabin”. “L’impacte serà devastador per als pacients més vulnerables, inclosos els ferits que necessiten cirurgia de vida o mort, els pacients a les UCI o els nadons en incubadores”, afegeix l’OMS.

Publicitat

Segons les dades de l’OMS, hi ha hagut 34 atacs en espais sanitaris a Gaza des del dissabte, que han provocat la mort d’11 treballadors sanitaris, i han afectat 19 hospitals i 20 ambulàncies.

L’OMS ha reiterat la seva petició que s’aturin les hostilitats i ha exigit corredors humanitaris. Segons l’agència de Salut de l’ONU, pot disposar de material sanitari essencial per a la població a través del pas fronterer de Rafah, que reclama que s’obri per als corredors humanitaris.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut