Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

L’Estat espanyol és el que més dones té a presó de l’Europa Occidental

|

- Publicitat -

L’Europa Occidental és la divisió del vell continent en dues meitats, una d’occidental i una altra d’oriental per raons històriques i no pas geogràfiques. Però aquesta divisió ens va molt bé per emmarcar una nova xacra a la marca Espanya.

Dels 20 països que formen aquesta divisió, Espanya encapçala el rànquing de població de dones recluses, molt per sobre de països com Itàlia, el Regne Unit o França. Segons les últimes dades d’Institucions Penitenciàries, corresponents al gener d’aquest any, a l’Estat hi ha 4.322 dones a la presó, cosa que representa un 7,4% de la població reclusa. Al Regne Unit, França i Itàlia la mitjana se situa per sota del 5%.

Publicitat

En el mateix informe, elaborat amb dades del Defensor el Poble Andalús i d’Institucions Penitenciàries recollides per Voz Populi, també es mostra la nacionalitat dels reclusos. L’octubre de 2019 hi havia a les presons espanyoles 16.574 estrangers empresonats, dels quals 1.239 eren dones davant dels 15.335 homes. És a dir, del total de dones a la presó, un 28% són estrangeres.

Pitjors que els homes

El mateix informe explica que les dones s’enfronten a “pitjors condicions d’allotjament” si es compara amb les dels homes. Les internes estan ubicades en centres “pensats per i per als homes” en què, entre altres coses, s’enfronten a una “menor oferta de recursos i activitats”.

També denuncia les diferències existents entre homes i dones a l’hora de rebre ofertes laborals i formatives i, a més, expliquen que les tasques penitenciàries femenines estan enfocades a exercir “tasques tradicionalment assignades a les dones, com la costura o la neteja”.

Aquestes diferències, segons remarca l’APDHA en el seu informe, reprodueixen les “limitacions sexistes” i redueixen les oportunitats de reinserció “laboral a l’exterior”.

Et pot interessar  Govern, Comuns i CUP veuen la querella de JxCat per l’informe sobre Casol com una “amenaça” a les víctimes de masclisme v
Publicitat

Opinió

Minut a Minut