Divendres, 3 d'Abril de 2020 - Edició 617
La República

L’Estat espanyol és el que més dones té a presó de l’Europa Occidental

#MarcaEspaña A més, el mateix informe relata que les presons de dones estan menys acondicionades que la dels homes

Redacció
Redacció 16/03/2020

L’Europa Occidental és la divisió del vell continent en dues meitats, una d’occidental i una altra d’oriental per raons històriques i no pas geogràfiques. Però aquesta divisió ens va molt bé per emmarcar una nova xacra a la marca Espanya.

Dels 20 països que formen aquesta divisió, Espanya encapçala el rànquing de població de dones recluses, molt per sobre de països com Itàlia, el Regne Unit o França. Segons les últimes dades d’Institucions Penitenciàries, corresponents al gener d’aquest any, a l’Estat hi ha 4.322 dones a la presó, cosa que representa un 7,4% de la població reclusa. Al Regne Unit, França i Itàlia la mitjana se situa per sota del 5%.

En el mateix informe, elaborat amb dades del Defensor el Poble Andalús i d’Institucions Penitenciàries recollides per Voz Populi, també es mostra la nacionalitat dels reclusos. L’octubre de 2019 hi havia a les presons espanyoles 16.574 estrangers empresonats, dels quals 1.239 eren dones davant dels 15.335 homes. És a dir, del total de dones a la presó, un 28% són estrangeres.

Pitjors que els homes

El mateix informe explica que les dones s’enfronten a “pitjors condicions d’allotjament” si es compara amb les dels homes. Les internes estan ubicades en centres “pensats per i per als homes” en què, entre altres coses, s’enfronten a una “menor oferta de recursos i activitats”.

També denuncia les diferències existents entre homes i dones a l’hora de rebre ofertes laborals i formatives i, a més, expliquen que les tasques penitenciàries femenines estan enfocades a exercir “tasques tradicionalment assignades a les dones, com la costura o la neteja”.

Aquestes diferències, segons remarca l’APDHA en el seu informe, reprodueixen les “limitacions sexistes” i redueixen les oportunitats de reinserció “laboral a l’exterior”.

Relacionats