Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

L’Estat esborra un tuit a favor de les maniobres de Turquia a la frontera amb Síria

El Gobierno passa la pilota a l’OTAN la posició d’Espanya davant el conflicte armat

Gerard Sesé 10/10/2019

Tot just ahir, des de La República us explicàvem en primícia que el perfil oficial d’Espanya a l’OTAN havia fet un inquietant tuit a favor de les maniobres militars de Turquia a la frontera amb Síria després que Donald Trump anunciés la retirada de les tropes nord-americanes i que obria la porta a una neteja ètnica d’Erdogan contra el poble kurd.

La notícia, que va esdevenir viral, va fer el seu efecte i avui la redacció d’aquest diari ha pogut comprovar com els tuits patriotes espanyols en suport a Turquia, amb emoticones d’estanqueres i mitges llunes incloïes, ha estat misteriosament esborrat.

A més, la situació és tan delicada que fins i tot ha hagut de comparèixer la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, per passar la pilota a l’OTAN, a qui ha responsabilitzat del futur de la missió que Espanya desenvolupa amb una bateria antimíssils a Turquia després de l’ofensiva al nord-est de Síria contra els milicians de les Forces Democràtiques sirianes (FDS).

Robles ha subratllat que l’operació que desenvolupen les Forces Armades espanyoles a Turquia des de desembre de 2014 té lloc sota el paraigua de l’OTAN i per tant ha de ser l’Aliança la que analitzi el seu futur en una reunió que mantindrà a Brussel·les el pròxim dia 24.

El Consell de Ministres va autoritzar la presència espanyola a Turquia el desembre de 2015 en una operació que l’OTAN qualifica de “purament defensiva” i com a mostra de la “solidaritat entre els aliats” i actualment hi ha 149 militars espanyols desplaçats.