Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

Les inquietants dades que ofereix l’Estat sobre els desplaçaments de les persones geolocalitzant els mòbils

El Instituto Nacioal de Estadística ensenya cada pobli i ciutat on s’ha desplaçat la gent i d’on ha vingut la gent en dies concrets

Gerard Sesé 17/04/2020

El gran germà estatal que ha donat vida a tantes novel·les de ficció sembla que ja s’ha fet una realitat. Ara fa uns mesos s’anunciava que el Instituto Nacional de Estadística (INE) espanyol, una institució pública, començaria a geolocalitzar (espiar) els telèfons mòbils de la ciutadania per a dur a terme un “estudi” de mobilitat.

S’explicava que les grans companyies de telefonia havien cedit aquestes dades i, d’altra banda, s’especificava que es mantindria l’anonimat de la gent. A més, havien de ser unes dates concretes però sembla que s’han ampliat amb l’Estat d’alarma. La mateixa web avisa: “Movilidad de la población durante el estado de alarma (COVID-19)”.

Ara el resultat ja es pot veure i, si més no, és inquietant. Es poden seleccionar tots els municipis de l’Estat per dies concrets i demanar què es vol veure: on es desplaça la població que surt de la seva àrea de residència o d’on ve la població que es troba en cada àrea de destinació.

A més del mapa, hi apareix una llegenda més detallada amb el nombre exacte de persones desplaçades i la seva procedència.

Podeu consultar les dades aquí.