Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La UE vigila Espanya per una possible vulneració dels drets dels passatgers al reemborsament

|

- Publicitat -

Espanya està sota la lupa de Brussel·les per una possible vulneració dels drets dels passatgers al reemborsament de vols cancel·lats per la covid-19. La Comissió Europea ha confirmat aquest dijous que el govern espanyol és un dels tretze a la Unió Europea que estaria fent recomanacions o establint canvis legislatius per facilitar a les aerolínies l’ús dels vals en contra de la legislació europea. França, Itàlia, Holanda, Bèlgica, Grècia, Bulgària, Luxemburg, Malta, Portugal i Polònia també estan en el punt de mira de l’executiu europeu que ha enviat una carta a tots els estats de la UE per recordar que els passatgers tenen dret, si ho demanen, a obtenir un reemborsament en un màxim de set dies per la cancel·lació dels seus viatges.

“No dubtarem en anar més enllà si no compleixen la normativa europea”, ha assegurat un portaveu de la CE aquest dijous. Així, Brussel·les no descarta obrir un procediment d’infracció a aquells països que vulnerin els drets dels passatgers.

Publicitat

Com una desena d’estats a la UE, Espanya va demanar a Brussel·les que permetés “temporalment” a les aerolínies oferir vals en comptes de reemborsaments pels vols cancel·lats arran de la covid-19.

La legislació europea estableix que quan una aerolínia cancel·la un vol els passatgers tenen dret a triar entre el reemborsament i un val per utilitzar posteriorment en un altre vol de la mateixa companyia. Si opten pel retorn dels diners, la companyia els ha d’ingressar en un termini màxim de set dies.

El lobby de les aerolínies fa setmanes que pressiona als governs i a Brussel·les per relaxar aquestes normes alertant que moltes companyies no tenen liquiditat i poden fer fallida. Per contra, les organitzacions de consumidors defensen els drets dels passatgers a percebre els reemborsaments i denuncien que algunes aerolínies estan imposant els vals.

Després d’estudiar una possible revisió de la llei, finalment l’executiu europeu va decidir dimecres mantenir intacte aquesta normativa i va reafirmar el dret dels passatgers a cobrar el reemborsament

Publicitat

Opinió

Minut a Minut