Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

La UE per fi es mou: llum verda a 37.000 milions d’euros per promoure inversions contra el coronavirus

El fons de solidaritat inclourà emergències públiques sanitàries a partir d’ara

Agències 30/03/2020
el president del Consell Europeu, Charles Michel, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, durant una roda de premsa a Brussel·les el 31 de gener del 2020. (Horitzontal)

El Consell ha donat llum verda aquest dilluns a alliberar 37.000 milions d’euros del pressupost comunitari per a inversions contra el covid-19, tal com havia proposat la Comissió i havia aprovat l’Eurocambra. Els estats membres tenen ara accés a 37.000 milions d’euros procedents dels fons de cohesió per reforçar els sistemes sanitari i donar suport a pimes i treballadors durant la pandèmia.

Del total, uns 8.000 milions provenen del prefinançament de fons estructurals no gastats el 2019, amb la qual cosa els estats no els hauran de tornar al pressupost comunitari, mentre que 29.000 milions són de partides que haurien d’haver estat assignades aquest any.

Els estats tenen ara més flexibilitat per redirigir els recursos entre els programes dels fons de cohesió per destinar-los a allò que siguin més necessaris. A més de desastres naturals, el fons de solidaritat de la Unió Europea també inclourà emergències públiques sanitàries a partir d’ara.