Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

La romàntica història que ha portat un llaç groc al cor de l’Àfrica

Els millors ambaixadors de Catalunya (fins que el Principat no tingui un Estat reconegut i desplegat) són els mateixos ciutadans. I l’emotiva i romàntica història que ara us explicarem no […]

Gerard Sesé 07/08/2018
Mamadou Ba senyala el llaç que ha pintat a Bambilor

El carrer on viu Mamadou Ba a Bambilor

Els millors ambaixadors de Catalunya (fins que el Principat no tingui un Estat reconegut i desplegat) són els mateixos ciutadans. I l’emotiva i romàntica història que ara us explicarem no deixa de ser una demostració d’aquest fet. L’amor entre les persones i per la terra poden arribar molt lluny i traspassar fronteres i mars.

 

Al mig del Senegal hi ha un gran llaç groc acompanyat del missatge “estem amb vosaltres”. Concretament a la ciutat de Bambilor, a prop de Rufisque. Un indret conegut per estar a tocar del Llac Rosa (famós perquè és on acabava el Rally París – Dakar).

Curiosament, Bambilor és un poble agermanat amb Manresa però la ciutat del Bages no hi té res a veure amb el llaç groc i el missatge cap als presos polítics. El responsable és Mamadou Ba, un senegalès que es va enamorar d’una catalana que feia cooperació al Senegal l’any 2002. Un any després es casaven i l’11 de setembre del 2003 Mamadou començava la seva nova vida a Catalunya.

Un nen juga davant la porta on hi ha el llaç groc a Bambilor

La seva integració va ser ràpida i amb només 3 mesos ja parlava català i va començar a estimar la terra que l’havia acollit. De la mà de la seva companya, va descobrir la repressió de l’Estat i les injustícies que imparteixen els poders fàctics espanyols contra Catalunya i el seu poble.

Anys més tard, la seva relació de parella va acabar, però no pas el seu amor incondicional cap a Catalunya. Ara, vivint al Principat però viatjant regularment al Senegal, Mamadou ha escrit i dibuixat aquest llaç per fer visible la reivindicació de justícia catalana al seu país i per a demostrar a l’Àfrica que segueix sentint-se, també, català.