Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

La Plataforma per la Pau exigeix la retirada de l’OTAN i l’aturada de les sancions econòmiques al voltant de Rússia

|

- Publicitat -

La ‘Plataforma per la Pau, contra les guerres, OTAN no, de Catalunya’ rebutja l’enviament d’armes a Ucraïna perquè “allarguen la guerra” i impedeixen a Espanya participar en la mediació del conflicte. Igualment aposta per “aturar la guerra de sancions econòmiques a Rússia” perquè afecten les classes treballadores de molts països. Finalment reclama retirar l’OTAN dels països que envolten Rússia, parar l’agressió militar del govern ucraïnès a Donetsk i Luganks i que Rússia es retiri d’Ucraïna i es dissolguin les “tropes mercenàries i neonazis al servei del govern d’Ucraïna”. De fet, demanen que es retorni als acords de pau de Minsk 2 i que Ucraïna es proclami neutral.

En un comunicat, les entitats de la plataforma consideren que cal dissoldre l’OTAN i n’exigeix la sortida d’Espanya. També demana tancar les bases militars nord-americanes a l’estat, reduir dràsticament la despesa militar i promoure un sistema de seguretat internacional sense blocs militars, armes nuclears ni bases militars a l’estranger. Igualment demanen a l’estat que promogui el desarmament i la pau, que no enviï tropes als països de l’OTAN que envolten Rússia ni al Líban o Mali, entre altres.

Publicitat

Segons la plataforma, l’OTAN “amenaça” la pau mundial, i les seves intervencions “han desestabilitzat països i regions del món, ocasionant centenars de milers de morts i ferits, desestabilitzat i agreujat la misèria de les poblacions afectades i han provocat importants moviments de refugiats”. Així, enumeren intervencions directes de l’OTAN a Iugoslàvia, Iraq, Líbia o Afganistan, intervencions dels Estats Units a Vietnam, Laos i Cambodja, el suport a cops d’estat i dictadures militars de Xile, Argentina, Paraguai, Uruguai i Bolívia, el bloqueig contra Cuba i Veneçuela, el suport al règim de l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units al Iemen, entre altres.

També recorden el suport dels Estats Units a la dictadura franquista o el fet que el referèndum per la permanència a l’OTAN d’Espanya va ser rebutjat a Canàries, Euskadi i Catalunya. A més, qüestions incloses al referèndum no s’han acabat complint, com la retirada de la presència militar dels Estats Units a Espanya o la no incorporació de l’estat a l’estructura militar de l’Aliança Atlàntica.

La plataforma alerta que en la cimera de l’OTAN dels propers 29 i 30 de juny a Madrid es pretén expandir l’aliança militar mitjançant associacions amb països d’Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia, cosa que posa “a la diana dels seus objectius la Xina, Rússia i altres països que s’oposin a les seves polítiques”. El reforçament de l’OTAN, diuen, implica un augment important de la despesa militar, més tenint en compte que l’organisme és responsable de més de la meitat de la despesa militar mundial i de dos terços del comerç mundial d’armes.

Les entitats de la plataforma també acusen l’OTAN de posar en perill la supervivència de la humanitat, en oposar-se a la prohibició d’armament nuclear, expandir les armes atòmiques a Europa i posar en perill el medi ambient. “L’exèrcit dels EUA és el contaminador més gran del món, responsable de més emissions de gasos d’efecte hivernacle que països com Portugal, a més d’operar com a gendarme dels interessos de les multinacionals més importants en contaminació de carboni”, assegura el comunicat. Per últim, consideren que la despesa militar resta pressupost a despeses socials.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut