Dimarts, 1 de desembre de 2020 - Edició 859
La República

La Falange Española recupera la representació parlamentària 85 anys després

#MarcaEspaña Algú es podria imaginar un diputat nazi a algun parlament d’un land alemany?

Redacció
Redacció 22/04/2020
Luz Belinda Rodríguez, diputada andalusa per la Falange

Algú a Europa es podria imaginar un diputat, un representant públic, un regidor o parlamentari, del partit Nazi a Alemanya o feixista a Itàlia?

A Espanya no només és possible sinó que és tota una realitat. La Falange Espanyola de les JONS, el partit fundat per José Antonio Primo de Rivera i Ramiro Ledesma el 1934, tornarà a tenir escó en un parlament espanyol. El mateix partit que més tard, reformulat sota el nom de Falange Española Tradicionalista y de las JONS, seria el partit únic usat pel dictador sanguinari Francisco Franco.

La reaparició de la Falange a la vida parlamentària és possible gràcies a la diputada del parlament andalús, Luz Belinda Rodríguez, que es va presentar encapçalant la llista de VOX per la província d’Almeria i que va abandonar el gener passat per assetjament laboral. Poc després, va passar-se de la formació de Santiago Abascal a militar a la Falange.

Ella mateixa es va descobrir quan, fa poc, responia a les xarxes unes declaracions de Pablo Iglesias. El líder de Podemos reivindicava que “la ultradreta mediàtica i política no formi part del futur de les nostres societats” i Rodríguez responia “sóc Diputada al Parlament d’Andalusia. Sóc de la Falange espanyola de les JONS, podries aclarir el mètode que vols emprar per a “que no formi part del futur?”

Relacionats