Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023
Edició 1892

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 30 de setembre del 2023

La corrupció a Espanya arriba a totes les institucions: ara els militars

|

- Publicitat -

Els dos principals partits, PP i PSOE, esquitxats de corrupció. El poder judicial sota sospita després del famós SMS on la política evidenciava que controlava la justícia “per la porta del darrere” i una corona en els seus pitjors moments amb problemes de transparència.

Publicitat

Doncs ara hem d’afegir l’estament militar a la llista de corrupteles i tripijocs obscurs: El Tribunal Suprem ha condemnat a penes d’entre tres anys i tres mesos de presó a tres oficials de l’Exèrcit i un empresari per adjudicar contractes de la Inspecció General de Sanitat (IGESAN) a canvi de comissions.

La Sala recull que entre finals de 2008 i principis de 2009, dos dels oficials aprofitant-se de la seva posició en la contractació de la IGESAN van idear un sistema per cobrar comissions “calculant els contractes amb un benefici en favor de l’empresari, excessiu en relació amb el que era normal”.

El pla consistia a atorgar contractes que s’haurien d’haver realitzat sistemàticament de publicitat i concurrència múltiple, directament a empreses propietat del condemnat.

Per a això, unes vegades es realitzava un fraccionament de l’objecte del contracte i, altres vegades, es va arribar a la contractació verbal, únicament reservada per a situacions d’emergència, encara que es donaven casos en què es va aplicar un procediment negociat sense publicitat amb concurrència limitada a empreses del condemnat.

Quan resultava inevitable el sistema obert i públic, es donava un valor excessiu, en el criteri d’elecció, a qüestions tècniques teòriques (això és amb el coneixement que no anaven a ser exigides en la real execució del contracte) les quals eren prèviament advertides l’empresari, perquè les inclogués en les seves propostes.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió