Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

‘Justícia per Gaza’: Una vuitantena de personalitats reclamen investigar Israel per crims de guerra i genocidi

Entre els signants figuren les ministres espanyoles Ione Belarra i Irene Montero i els republicans Gabriel Rufián i Ernest Maragall

|

- Publicitat -

Diversos dirigents catalans i ministres espanyols, així com diferents polítics europeus i llatinoamericans, han exigit al Tribunal Penal Internacional (TPI) -amb seu a la Haia- que investigui i processi el govern israelià per l’ofensiva sobre Gaza des del 7 d’octubre, després dels atacs de Hamàs.

A través d’una iniciativa denominada ‘Justícia per Gaza’ -que ja compta amb la firma d’almenys 80 personalitats públiques-, es pretén que figures com el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, siguin jutjades per crims de guerra, contra la humanitat i genocidi. Entre els signants figuren les ministres espanyoles Ione Belarra i Irene Montero, diputats al Congrés com Gabriel Rufián o el regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall.

Publicitat

Més enllà d’obrir una investigació, la mateixa iniciativa vol fer pressió perquè el TPI emeti una ordre de detenció internacional contra Netanyahu i el seu ministre de Defensa, Yoav Galant.

En un comunicat, els impulsors d’aquesta eina asseguren que els crims “diaris” contra la població civil de Gaza i Cisjordània inclouen “bombardeigs indiscriminats a infraestructures civils com hospitals o escoles, un setge total amb talls d’aigua, aliments, electricitat i combustible i l’ús de fòsfor blanc”. “Tot plegat, afegit al desplaçament forçat, als danys psicològics, als plans de neteja ètnica i l’amenaça d’una ofensiva militar per terra, mar i aire per part de les forces israelianes”, afegeix.

Per altra banda, la carta demana una actuació “més ràpida i decisiva” en la investigació dels crims de guerra comesos en territori palestí, així com una major provisió de recursos financers i humans per aquesta finalitat. “La iniciativa pretén acabar amb la impunitat del govern d’Israel pels seus crims de guerra”, resumeix.

Alhora, defensa que el conflicte només es resoldrà “amb justícia, pau, llibertat i dignitat per a tota Palestina, des del riu fins al mar”. “Això vol dir demanar a Israel que compleixi amb el dret internacional i també vol dir posar fi al genocidi, a l’ocupació, a l’apartheid i a l’expansió del projecte colonial de l’estat d’Israel”, conclou.

A banda de les ministres espanyoles, en la llista de signants també hi apareixen l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba; els diputats d’ERC al Parlament d’ERC Ruben Wagensberg, Adrià Guevara, Engelbert Montalà, Ana Balsera i Jenn Díaz, i eurodiputats com Manon Aubry, Idoia Villanueva, Ana Miranda o Manu Pineda, entre d’altres.

Entre les figures internacionals hi ha el membre del parlament del Regne Unit, Jeremy Corbyn; el secretari general del partit dels treballadors de Bèlgica, Peter Mertens; o la diputada al parlament de Xile, Karol Cariola.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut