Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023
Edició 1887

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de setembre del 2023

Homs presenta un recurs a Estrasburg contra la condemna pel 9-N

|

- Publicitat -

Francesc Homs ha presentat un recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans contra la condemna del Tribunal Supremo per la consulta del 9-N. Homs ha anunciat la presentació del recurs, que va fer al setembre, des del Parlament Europeu acompanyat del president Carles Puigdemont coincidint amb el setè aniversari del 9-N.

Publicitat

En el recurs, el primer sobre el 9-N que arriba a Estrasburg, l’exconseller al·lega violació de drets fonamentals, així com “arbitrarietat” del Tribunal Supremo contra ell i “utilització” política del Tribunal Constitucional. “Ha mantingut un bloqueig inexplicable jurídicament. Només es pot entendre per la utilització política del Constitucional per als interessos de l’Estat espanyol”, ha denunciat Homs.

En aquell moment el Gobierno havia incomplert reiterades sentències del Tribunal Constitucional“, ha argumentat l’exconseller i advocat, que ha apuntat que en aquest cas no es va aplicar la mateixa doctrina que a ell. D’altra banda, Homs també considera que el dret penal no pot ser retroactiu. “No era previsible que em poguessin condemnar per desobediència“, ha dit. A més, ha apuntat que la decisió del Supremo sobre el 9-N “fixa els fonaments” per a la sentència de l’1-O.

És l’inici d’entendre que certs posicionaments polítics que no eren de satisfacció de l’Estat espanyol eren tipificats com a delicte. Aquella primera sentència del Tribunal Supremo posa les bases d’una narrativa jurídica absolutament creativa des del punt de vista del que s’havia interpretat fins a aquell moment de què era delicte”, ha afirmat.

Pel que fa al recorregut del recurs a Tribunal Europeu de Drets Humans, Homs ha dit que el tribunal encara no s’ha pronunciat sobre l’admissió o no a tràmit. Amb tot, ha afirmat que l’ha presentat, perquè un “àrbitre neutral” es miri el cas. “Potser no ens donaran la raó, no ho sé, però jo crec que sí“, ha expressat.

Et pot interessar  Acció contundent de la Joventut Nacionalista de Catalunya davant la seu de la Comissió Europea per reclamar l'oficialitat del català

Homs va presentar al setembre el recurs a Estrasburg, malgrat que no ho havia fet públic, després que el Tribunal Constitucional rebutgés el seu recurs al maig. El Tribunal Supremo el va condemnar el març del 2017 a un any i un mes d’inhabilitació pel 9-N.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió