Dilluns, 3 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

Estirada d’orelles de l’FMI a Espanya pel desastre del deute públic

Espanya és el segon país amb el deute més alt del món, només per davant dels EUA

Redacció 17/07/2019
La ministra d'Economia, Nadia Calviño

Avís de tempesta a l’horitzó. Espanya ocupa la segona posició en l’àmbit mundial en termes absoluts sobre deute públic, només superada pels Estats Units, amb un saldo negatiu d’1,06 bilions de dòlars (uns 945.000 milions d’euros al canvi actual), equivalents al 74, 3% del seu PIB.

Ara, el Fons Monetari Internacional exigeix a Espanya que hauria de reprendre el procés de reforma fiscal amb l’objectiu de reduir el seu “encara considerable dèficit fiscal estructural” i emprendre reformes addicionals per reduir la dualitat del seu mercat laboral entre treballadors indefinits i temporals amb l’objectiu de rebaixar les vulnerabilitats externes de l’economia, segons l’informe anual sobre Sector Extern de l’FMI.

“La posició externa espanyola el 2018 va ser moderadament més feble que consistent amb els fonaments a mitjà termini i les polítiques desitjables”, assenyala l’FMI.

La institució considera que la relaxació de la política monetària del BCE, les reformes domèstiques i la consolidació fiscal adoptades en resposta a la crisi, així com la forta recuperació econòmica, han contribuït a millorar la confiança dels inversors, tot i que subratlla que les elevades necessitats de finançament dels sectors públic i privat fan a Espanya “vulnerable” davant canvis sobtats.