Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Estirada d’orelles de la vicepresidenta de la CE a l’Estat espanyol per tenir caducat el Poder Judicial

|

- Publicitat -

El desgavell per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha estat criticat amb contundència per la vicepresidenta de la Comissió Europea (CE) i comissària de valors i transparència, Vera Jourová. En una compareixença al Congreso, Jourová ha urgit l’estat espanyol a renovar el CGPJ, caducat fa més de tres anys i ha instat a establir un sistema d’elecció que “compleixi el que preveuen els estàndards generals a Europa”.

També ha remarcat que a gairebé tots els països de la Unió Europea (UE) que tenen un òrgan com el CGPJ són els jutges els que fan la tria i no els polítics. Per contra, que la majoria sigui triada pels partits —com passa a Espanya— va “en contra de les normes” i es pot considerar “una infracció”, segons ha remarcat Jourová.

Publicitat

“Tenim una gran preocupació. Volem que la situació es desbloquegi al més aviat millor”, ha remarcat. Jourová ha instat l’estat espanyol a establir un “sistema estable” d’elecció dels vocals del CGPJ que “pugui sobreviure a futures eleccions”.

“M’agradaria veure resultats”, ha dit Jourová, que ha explicat que amb la seva visita a Espanya pretén “entendre la situació” de la renovació del Poder Judicial a l’Estat, que continua bloquejada i és “prioritària”.

Jourová ha insistit que la Comissió Europa ja va demanar una “solució política” i la retirada de la reforma del sistema que va plantejar l’executiu espanyol per rebaixar la majoria parlamentària necessària per triar els vocals del CGPJ. “No volem que aquests consells estiguin polititzats”, ha reblat Jourová, que espera una solució abans de les pròximes eleccions generals.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut