Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Espanya no té solució: PSOE, PP, Cs i Vox en contra de la despenalització de les injúries a la Corona

|

- Publicitat -

PSOE, PP, Cs i Vox han rebutjat aquest dimarts al Congrés a una proposició de llei d’ERC que reclamava la despenalització de les injúries a la Corona i els “ultratges” als símbols d’Espanya. La iniciativa dels republicans ha comptat amb el suport de Podem, JxCat, CUP, PNB i Bildu demanava la supressió de l’apartat 3 de l’article 490 i els articles 491 i 543 del Codi Penal, que castiguen amb penes de presó de fins a dos anys les injúries a la Corona, i a una multa de sis a dotze mesos els “ultratges” a Espanya i els seus símbols i emblemes. La diputada del PSOE Isaura Leal ha expressat el criteri del seu partit contra la proposta perquè “no és el moment” d’obrir un debat que “només distrauria” de les prioritats reals que imposa la pandèmia.

La iniciativa –que es vota al final de la sessió d’aquest dimarts- ha comptat amb el suport de Podem, que en boca del portaveu d’En Comú Podem, Jaume Asens, que s’ha preguntat quantes vegades caldrà que els tribunals europeus condemnin l’estat per vulneració del dret a la llibertat d’expressió abans de derogar aquests articles.

Publicitat

Asens, com altres portaveus, ha recordat que el Tribunal Europeu dels Drets Humans ha donat la raó a aquells –com Jaume Roura i Enric Stern- que han estat condemnats per delictes d’injúries a la Corona. “Que indica que una institució com la monàrquica necessiti afiançar-se a la persecució penal contra els que la critica?” ha preguntat.

La diputada d’ERC Carolina Telechea ha criticat que a l’Estat es mantinguin “drets medievals” que no permeten ni tan sols la sàtira política contra el Rei, tot recordant casos com el segrest de la portada de El Jueves, les denúncies contra polítics catalans i bascos, i els judicis contra rapers com Valtonyc. També la imputació del periodista Dani Mateo per ultratges a la bandera.

Telechea ha posat en dubte les conviccions democràtiques de Felip VI, perquè si ho fos, ha dit, “seria el primer” que demanaria que se suprimissin els articles que castiguen suposades injúries. Els delictes d’injúries, ha afirmat, formen part de la “mateixa repressió” que manté presos els líders polítics del procés.

La també diputada d’ERC Marta Rosique ha mostrat la portada del número de El Jueves segrestada per l’Audiència Nacional, i ha recordat que la crema de fotografies del Rei es castigava amb penes de fins a dos anys de presó fins que el tribunal Europeu de Drets Humans va haver de corregir l’Audiència Nacional.

El diputat de JxCat Jaume Alonso-Cuevillas ha recordat que el Tribunal europeu dels Drets Humans “ha deixat clar que la llibertat d’expressió no pot ser objecte de criminalització” i per tant els tribunals espanyols no haurien de poder aplicar cap tipus d’article del Codi Penal sobre injúries a la Corona. Segons Cuevillas, cal “establir un programa de regeneració democràtica” modificant “íntegrament el poder judicial”.

Et pot interessar  La Moncloa rebutja el 'cara a cara' de Sánchez amb Puigdemont: "El candidat és Illa"

El diputat de la CUP Albert Botrán ha recordat que la protecció a ultrança dels símbols “no és la manera de prestigiar-los” i la penalització del que es considera “ultratges” o “injúries” no és més que la “persecució a la dissidència”. Per això ha recordat que els tribunals europeus han donat la raó en diverses ocasions, com en els casos d’Otegi, Roures i Stern, a condemnats pels tribunals espanyols.

El diputat de Bildu Jon Iñarritu ha criticat que la dreta espanyola desplegui un “borbonisme militant” contravenint el que diuen els tribunals i organismes internacionals. “Estem davant la qüestió de la llibertat d’expressió”. Un criteri semblant al del diputat del PNB Mikel Legarda, que ha anunciat el vot a favor de la iniciativa perquè imposar penes de presó per crítiques a la monarquia “no és propi d’una societat avançada”.

El PP ha utilitzat el torn en contra per acusar els republicans de pretendre “insultar el Rei gratis” en un moment de pandèmia on hi ha qüestions molt més importants. “Els problemes de l’Espanya real no s’assemblen als que plantegen aquí”, ha afirmat el diputat del PP Eloy Suárez, que ha apuntat que ERC defensa que es muntin “numerats gratis” a costa del monarca.

El diputat de Cs Guillermo Díaz també ha anunciat el vot en contra de la seva formació i ha qualificat de “gripaus” els diputats independentistes que “defensen una tradició política violenta” i utilitzen “la calúmnia, la injúria i l’ultratge” com a “expressió de violència”. “Tenen problemes amb el Rei perquè defensa la unitat i la solidaritat entre espanyols”, ha afirmat.

Ha tancat el debat la diputada del PSOE Isaura Leal, que ha recordat que el Tribunal Europeu de Drets Humans no ha demandat a l’estat que retiri aquests delictes, sinó que modifiqui el tipus de sanció que ha de garantir la protecció als símbols i institucions.

Segons Leal, aquesta modificació necessita un debat i un consens “que no concorre en aquest moment” i per tant caldrà trobar “propostes i bones raons per consensuar reformes” en el futur. “No és el moment per obrir aquest debat sobre la despenalització” perquè només “distrauria” i situaria el debat “a l’àmbit de la demagògia”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut