Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Escàndol: Una llei secreta permet pagar en negre els confidents de la policia espanyola

|

- Publicitat -

Hi ha una ordre secreta plenament vigent avui dia al Ministeri de Justícia i Interior que permet gestionar els fons reservats i el règim dels confidents de la manera més obscura possible: autoritza a pagar als col·laboradors policials sense necessitat d’un consentiment judicial previ, sense que quedi constància en cap document oficial ni les quantitats entregades ni les identitats dels que reben aquests abonaments en negre, és a dir, en un sobre de sotamà, ben espanyol.

A més, tampoc els policies tenen cap obligació de comunicar quina informació faciliten i sense que aquesta hagi d’estar vinculada necessàriament a una operació determinada. Tot plegat, molt tenebrós, propi d’unes clavegueres d’un Estat de poca categoria democràtica.

Publicitat

Així ho explica el diari Independiente i narra que aquesta llei secreta prové de qui fou ministre d’Interior, Juan Alberto Belloch, aprovada el 12 de setembre del 1995 per establir les normes de gestió i control dels fons reservats i que va romandre oculta fins el maig de 2019. L’època més tèrbola del Gobierno de Felipe Gonzàlez esquitxat pel cas dels GAL.

La investigació sobre Villarejo ho destapa

S’ha destapat aquesta llei secreta arran de la petició del jutge de l’Audiència Nacional que investiga el cas Villarejo que va requerir el document al Ministeri de l’Interior en el marc de la peça separada Kitchen, el que va obligar al Consell de Ministres a desclassificar-lo prèviament.

La norma veia la llum just quatre mesos després que el Gobierno aprovés una llei que, per primera vegada a Espanya, regulava la utilització i control dels crèdits destinats a les despeses reservades. Va ser un any després que El Mundo revelés el cobrament il·legal de sobresous per part d’alts càrrecs d’Interior a costa d’aquesta partida, entre ells l’exdirector general de la Guàrdia Civil Luis Roldán.

Et pot interessar  La fiscalia demana arxivar la causa contra l'exdirectora del CNI per l'espionatge a Aragonès

L’obscur paper dels confidents a 11-M i 17-A

Una notícia que pren molta més volada si es té en compte el paper dels confidents del CNI i la policia espanyola en els atemptats més sagnats de la història de l’Estat espanyol. Les explosions als trens d’Atocha del 2004 quan el material explosiu va ser transportat per uns confidents des de les mines del nord de la Península fins a la capital del Regne o la misteriosa vinculació d’Abdelbaki es-Satty, l’imam de Ripoll que va ser confident del CNI fins a l’atemptat de Barcelona del 17-A.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut