Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Escàndol: El Gobiero del PSOE reconeix Franco com a cap d’Estat des del 1938

|

- Publicitat -

Un escàndol majúscul i que ha passat desapercebut. Fa unes setmanes el Tribunal Suprem va reconèixer en un escrit que el dictador sanguinari Francisco Franco era el cap d’Estat des del 1936 (quan comença la guerra amb el seu cop d’Estat militar) com a pretext per a paralitzar l’exhumació de les restes mortals del ‘Caudillo por la gràcia de Diós’ del Valle de los Caídos.

El cert és que fins a la fi de la Guerra Civil, el cap d’Estat de la República va ser Manuel Azaña, reconegut i acceptat per quasi la totalitat dels historiadors. Aquell fet va suposar una allau de crítiques, totes amb raó, que evidenciaven com a la democràcia espanyola no ha fet net del franquisme encara implícit a justícia espanyola.

Publicitat

Però l’escàndol continua i ara ha estat un organisme del Gobierno, actualment en mans dels socialistes espanyols, que en un escrit ha acceptat que Franco era cap d’Estat l’any 1938.

Concretament, els serveis jurídics de l’Executiu, en aquest cas l’Advocacia de l’Estat, reconeixen en l’escrit per tal de recuperar la titularitat pública del Pazo de Meirás (La Corunya) que “El Pazo de Meirás va ser lliurat el 1938 a Francisco Franco Bahamonde en la seva qualitat de Cap de l’Estat. I, des del començament de la seva ocupació, aquesta possessió es va atorgar en qualitat de cap de l’Estat “, argumenta l’Executiu.

L’Advocacia de l’Estat explica tal com recull elindependiente.com que “la pretensió de Francisco Franco i els seus hereus de presentar-se com propietaris a títol particular i, en conseqüència, com a posseïdors en nom propi i en concepte de propietari, es basa en una simulació i en una ocultació de la realitat, ja que el Pazo de Meirás va ser des de 1938-1975 la residència oficial estival del Cap de l’Estat, seu de celebració dels Consells de Ministres, d’actes i reunions oficials i d’oficines de l’aparell estatal”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut