Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Els directors de ‘Dos Cataluñas’ retornen el premi de la Berlinale perquè Puigdemont va intervenir en l’acte

De les dues Catalunyes a només una

|

- Publicitat -

Els directors del documental ‘Dos Cataluñas’, Álvaro Longoria i Gerardo Olivares han anunciat la seva renúncia al premi ‘Cinema for Peace’, concedit dilluns en el marc de la Berlinale, perquè l’ex president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va participar directament en l’acte de d’entrega del guardó. En declaracions a ‘La Ventana’ de la Ser, Gerardo Olivares ha tret importància a la renúncia i ha posat en valor que el documental estigui a Netflix disponible per a tothom. Amb tot, ha lamentat que els organitzadors de l’acte els “juressin i perjuressin” que Puigdemont no hi intervindria i va acabar passant “tot el que van dir que no passaria”. Olivares també ha volgut deixar clar que no haurien acceptat el guardó de mans de cap polític.

Segons els directors de ‘Dos Cataluñas’, els impulsors del premi els van advertir que Puigdemont assistiria a la cerimònia, però no que pronunciaria un discurs abans de lliurar-los en persona el guardó. Al seu parer, aquest fet compromet la neutralitat de l’obra (que recull una pluralitat de veus a l’entorn del ‘procés’) i ataca la seva ètica professional.

Publicitat

Per aquest motiu, l’endemà de rebre el guardó, Longoria i Olivares han decidit retornar-lo juntament amb una carta on exposen els motius, segons han explicat en declaracions a ‘La Ventana’ de la Ser.

‘Dos Cataluñas’ és un documental de dues hores de durada, produït i estrenat a la plataforma Netflix, concebut pels seus directors com “una resposta a la simplificació i manipulació de la informació difosa l’1 d’octubre”. El llargmetratge es vertebra entorn de 85 entrevistes a personalitats com Carles Puigdemont, Inés Arrimadas, Raül Romeva, Miquel Iceta, Elsa Artadi, Jordi Turull, Marta Rovira, Xavier Domènech, David Fernández, Ada Colau, John Carlin, Raphael Minder, Iñaki Gabilondo o Pablo Simón.

Et pot interessar  'Junts+ Puigdemont per Catalunya', el nom de la candidatura del president a l'exili pel 12-M

Ja en la seva presentació, ambdós directors van posar en valor la importància de la imparcialitat a l’hora de crear i rodar ‘Dos Cataluñas’. “Hem fet un gran esforç per incloure-hi tots els punts de vista i hem aconseguit no adoctrinar”, ha recalcat Longoria. “Aquest documental no intenta dir-te ‘has de pensar així’, sinó ‘això és el que està passant i tu veuràs què vols pensar'”, explicaven fa uns mesos.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut