Dijous, 8 de desembre de 2022 - Edició 1595
La República

El Senado veta una pregunta de Compromís per dir “genocida” a Franco

#MarcaEspaña La Cambra Alta considera “una falta de respecte” descriure empíricament la realitat del dictador

Redacció 21/01/2020
Imatge del Senat / Wikimedia Commons

La Mesa del Senado ha impedit aquest dimarts que es registri una pregunta del senador de Compromís, Carles Mulet, per descriure empíricament la realitat del dictador feixista Francisco Franco. La pregunta versava sobre el Valle de los Caídos i durant el redactat usava el mot “genocida” per adjectivar (amb encert) al dictador franquista.

L’òrgan de la Cambra Alta espanyola ha considerat que era “una falta de respecte” i ha vetat la pregunta a no ser que es “reformuli”.

El text que no ha estat aprovat deia: “Després de treure al dictador genocida del Valle de los Caídos, és urgent derogar el Decret Llei de 1957 (…) que va atribuir la titularitat i administració del lloc a la Fundación de la Santa Cruz del Valle de los Caídos, el Patronat i representació corresponien a cap de l’Estat”. També assenyala que l’Ordre del Valle està en mans d’un “prior feixista”.

Una vegada més es demostra com d’anquilosades estan les institucions Estatals a temps predemocràtics. Impossible imaginar-se un altre Estat europeu que veti una pregunta similar amb els mateixos arguments.