Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El prior del Valle de los Caídos contra el Vaticà

El gobierno assegura tenir una carta del Vaticà a favor del trasllat de les restes del dictador

|

- Publicitat -

La polèmica no deixa d’aferrar-se al cos de Francisco Franco. Ahir, diumenge 17 de febrer, el prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, es va mostrar contrari a la voluntat del Vaticà de moure les restes del dictador Francisco Franco. Així ho explicava en una entrevista al rotatiu La Razón. “No es pot tocar el cos d’un difunt que es troba en un temple custodiat per un orde religiós en un espai que és inviolable” eren les paraules exactes del prior. Tot afegint “que estem disposats a arribar al Tribunal Europeu dels Drets Humans per tal evitar l’exhumació”.

La família del dictador vol aturar l’exhumació. El 15 de febrer el Consell de Ministres va prendre la decisió d’exhumar el general rebel i no portar-lo a la Catedral de l’Almudena de la capital. Els Franco van fer pública, el mateix dia, la voluntat de recórrer al Tribunal Suprem la mesura. Es demanaran, així, ‘mesures cautelosíssimes’ per tal de paralitzar el trasllat. Al recurs s’hi ha sumat la Fundación Francisco Franco i l’abadia benedictina que custodia el mort (i a la qual pertany Cantera). El procediment administratiu que va engegar el govern de Sánchez, podria quedar aturat si el Tribunal Suprem accepta les mesures sol·licitades en el recurs.

Publicitat

La família del dictador té sepultures a perpetuïtat a la catedral madrilenya i és on està enterrada l’única filla del dictador. El govern central, però, creu que el trasllat a l’Almudena de les restes podria provocar alteracions de la seguretat pública. Per aquest motiu ha demanat alternatives a la família. Unes opcions que s’hauran de facilitar abans de 15 dies, moment en què un nou Consell de Ministres triarà la nova ubicació de les restes.

La voluntat del Vaticà va en consonància amb la del govern de l’Estat. Carmen Calvo, ministra de Presidència, ha fet públic avui en una entrevista a La Vanguardia aquest fet. Assegura que té una carta del secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, on s’afirma que està a favor de l’exhumació del dictador, sempre que ho faci l’autoritat competent. Segons la ministra, una autoritat que té l’Estat.

Santiago Cantera, tot i les seves opinions, haurà de respectar la voluntat del Vaticà. L’església Catòlica és doctrinalment jeràrquica. D’aquesta manera, tot i afirmar que “no poden entrar sense el permís de l’ordinari del lloc (a l’actual sepultura de Franco)”, en última instància haurà d’obeir les ordres dels seus superiors jeràrquics. Uns superiors que semblen favorables a l’exhumació.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut