Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El número 2 de Fernández Díaz revela que des del 2013 el govern de Rajoy va fixar l’independentisme com una amenaça

|

- Publicitat -

El que va ser número 2 del ministre d’Interior Jorge Fernández Díaz, Francisco Martínez, ha parlat obertament sobre la bruta Operació Catalunya. Martínez ha reconegut a El Independiente que des del 2013 el govern de Mariano Rajoy va fixar l’independentisme com una “amenaça de primera magnitud” contra l’ordre constitucional espanyol.

L’exsecretari d’Estat de Seguretat, que està imputat al cas Kitchen, ha explicat que va ser després de la Diada de 2012 quan el govern espanyol va prendre consciència del “salt qualitatiu” que havia donat l’independentisme, considerant-lo des de llavors un problema d’Estat.

Publicitat

Martínez també revela que els membres de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que van participar en aquesta estratègia, liderats pels Directors Adjunts Operatius (DAO) de tots dos cossos, Eugenio Pino i Cándido Cardiel Ojer, van elaborar informes d’avaluació d’aquesta amenaça que lliuraven de manera periòdica al ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. A més, ha detallat que es van mantenir reunions de coordinació en el Ministeri de l’Interior per a abordar els avanços d’aquesta estratègia contra “l’amenaça de l’independentisme català” on assegura que no hi acudia l’excomissari Villarejo.

Per tal de vigilar l’independentisme, el número dos de Fernández Díaz admet que s’han pogut fer seguiments en espais públics, però no en domicilis ni seus de partits polítics. També obre la porta a què es contactés amb “col·laboradors o informadors que podien ser des de persones del mateix món independentista o mossos d’esquadra”, però descarta que es punxessin telèfons sense autorització judicial.

L’exconseller d’Economia, Jaume Giró, va anunciar una querella contra Fernández Díaz, Villarejo, l’exsecretària general del PP Maria Dolores de Cospedal i el mateix Francisco Martínez. La querella es basa en la informació publicada a El Món sobre la llista negra de l’independentisme que hauria facilitat la líder del PP Alicia Sánchez-Camacho a Villarejo, entre els quals hi figurava Giró.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut