Dimecres, 8 de febrer de 2023 - Edició 1658
La República

El Gobierno, preparat per a militaritzar l’Estat

L’executiu de Pedro Sánchez ha sol·licitat una llista de casernes on confinar asimptomàtics de coronavirus i Sanitat té previst utilitzar instal·lacions militars per tota Espanya

Redacció 09/04/2020

Uniformats a les rodes de premsa, militars fent patrulles al carrer, soldats substituint a policies i ara el Gobierno de Pedro Sánchez pretén fer un pas més per militaritzar definitivament l’Estat, el somni humit de la ultradreta i de bona part de l’unionisme. Vaja, tornar a temps passats.

Ara resulta que el nou pla per a combatre el coronavirus es busquen ubicacions on aïllar les persones asimptomàtiques que donin positiu en els tests detectors de Covid-19. La idea de l’executiu de socialistes i Podemos és confinar fora dels domicilis a aquestes persones.

Aquestes ubicacions plantejades a utilitzar, segons explica El Confidencial Digital, serien, atenció, bases militars, aquarteraments i altres instal·lacions de l’exèrcit que el Ministeri de Defensa té repartits per tot el territori nacional.

Les delegacions del Gobierno són les encarregades de buscar espais

Segons el mitjà citat, Pedro Sánchez ja ha demanat als presidents de les comunitats i ciutats autònomes que facilitin al Gobierno un llistat amb els espais a les seves regions que podrien cedir per ubicar aquests allotjaments on aïllar els portadors del coronavirus.

Per encàrrec del Ministeri de Sanitat, les delegacions i subdelegacions del Gobierno han començat a sol·licitar dades de les “capacitats militars” que es podrien posar a disposició d’aquest pla.

Ciutadans tancats a una caserna militar

Així doncs, els espais per “aïllar” podrien ser casernes terrestres, bases aèries i navals, acadèmies i altres espais de l’exèrcit espanyol. Alguns alts comandaments de l’exèrcit no s’hi han posat bé però per un motiu egoista: tenen por que augmentin els contagis entre militars.

D’altra banda, també hi ha els que assenyalen que els espais que podrien ser oferts, atès que estan buits i no s’utilitzen per part de les unitats militars, però que no estan en un estat acceptable per instal·lar-hi desenes de malalts asimptomàtics.

Es tracta d’edificis o naus, de vegades en aquarteraments utilitzats sobretot com a llocs de pas, que estan pràcticament abandonats, de manera que no reuneixen unes condicions mínimes per tenir-hi a aquestes persones. Requeririen en molts casos uns treballs de condicionament, fins i tot obres, que farien impossible disposar d’aquests llocs en poques setmanes.