Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El gir del PSOE cap a Cs li permet aprovar la pròrroga de l’Estat d’alarma

|

- Publicitat -

El Congrés ha aprovat les propostes de resolució a la sol•licitud de pròrroga de l’estat d’alarma del PNB però no han tirat endavant les de Cs –amb qui el govern ha arribat a acord- ni de la resta de grups. El govern espanyol ha tancat un acord ‘in extremis’ amb les dues formacions per tirar endavant la mesura, tot i que finalment el PP ha anunciat que s’abstindrà a la votació final. Les esmenes del PNB aprovades inclouen que en el procés de desescalada, l’executiu podrà acordar conjuntament amb cada CCAA la “modificació, ampliació o restricció de les unitats d’actuació i les limitacions respecte a la llibertat de circulació de les persones” i que les mesures seran aplicades per “qui ostenti la Presidència de la Comunitat Autònoma”.

També les mesures de contenció i les de transport, serveis i abastiments per “adaptar-les millor” a l’evolució en cada territori.

Publicitat

El Congrés ha aprovat per 181 vots a favor les propostes de resolució del PNB i ha rebutjat per 245 vots en contra les de Cs, tot i que l’executiu ha arribat a un acord amb la formació taronja per tirar endavant la nova pròrroga fins al 24 de maig.

A banda dels mecanismes de “cogovernança” proposats pel PNB, les esmenes de la formació també inclouen que aquells municipis que es trobin en un “enclavament, rebran el tractament propi de la província que els envolti, sense que sigui un obstacle que aquests pertanyi a una comunitat autònoma diferent”.

També que el govern garantirà, durant la vigència de l’estat d’alarma, el que sigui necessaris per tal que Correus, i la resta de serveis públics permeten la realització de les eleccions convocades als parlaments de les comunitats autònomes.

Et pot interessar  L'Audiència Nacional pretén investigar Junts, ERC i el PSOE per la llei d'amnistia

Cs havia proposat mascaretes obligatòries en llocs tancats on no es puguin mantenir les distàncies, tests massius i “control” dels ministres amb competències delegades. Fonts de la formació taronja defensen que l’acord per tirar endavant la pròrroga és posterior i substituiria les propostes de resolució.

La sessió s’ha interromput durant una hora i trenta minuts per permetre la votació telemàtica dels diputats. A partir de les sis es reprendrà per fer la votació presencial.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut