Diumenge, 5 de desembre de 2021 - Edició 1228
La República

El gest del Príncep de Mònaco impensable a la monarquia espanyola

Albert II es retalla quasi la meitat de sou per ajudar a reduir el dèficit públic del principat

Gerard Sesé
Gerard Sesé 22/04/2020

El príncep Albert II de Mònaco ha decidit dur a terme una acció contundent per ajudar al seu país a combatre la greu crisi econòmica que comença per culpa de la pandèmia pel nou coronavirus. El noble ha posat el llistó molt alt de cara a la resta de monarquies que difícilment el prendran com a exemple en els dies vinents.

En un comunicat emès ahir, el príncep Albert II va informar que va s’ha reduït el pressupost de palau en prop d’un 40%. Els 13,2 milions d’euros de què disposa actualment quedaran reduïts a 8 milions, una retallada amb què vol fer front al dèficit de 500 milions que es calcula que presentaran els pressupostos públics de Mònaco el 2020 a causa del coronavirus.

Tal com recull la revista Vanity Fair, Alber II ha explicat en un comunicat que “la gravetat de la situació requereix una gestió financera rigorosa acompanyada d’esforços importants, especialment amb la fi d’una disminució global de les despeses de l’Estat”. Cal recordar, a més, que el príncep també va patir la malaltia de la Covid-19.

A part de dèficit i deute públic que tindrà Mònaco, com molts països del seu entorn, el principat s’ha quedat sense un dels seus esdeveniments més importants i seguits arreu del món: el Grand Prix de Mònaco de F1, que se celebrava de manera ininterrompuda des de 1954.

Tot plegat, aquest resulta ser un gest impensable a la monarquia espanyola. Els Borbons, especialment el pare de l’actual rei, no es caracteritzarien per a tenir una vida austera.