Divendres, 22 de gener de 2021 - Edició 911
La República

El CNI també surt escaldat del pacte del PNB amb el Gobierno pels pressupostos

S’haurà de replantejar la seva activitat al País Basc després de quedar-se sense caserna on operava

Gerard Sesé
Gerard Sesé 28/11/2020
Vista general del edificio del cuartel de Loyola (Loiola). Horizontal.

Ara fa uns dies us explicàvem que el PNB havia aconseguit carregar-se el principal assentament de l’exèrcit espanyol a Guipúzcoa a canvi del seu sí als pressupostos. Els nacionalistes bascos van pactar que la immensa caserna militar a Loiola passaria a mans del govern d’Euskadi per construir 2.000 ‘eco-habitatges’ i que, per tant, els soldats hauran d’abandonar aquest indret i buscar-ne un altre a partir del 2021.

Resulta, però, que aquest pacte acceptat pel PSOE i Podemos també afecta directament el CNI. Segons publica un dels principals diaris de la caverna, El Confidencial, l’activitat secreta que encara duu a terme el CNI a Euskadi contra ETA haurà de replantejar-se.

I és que segons el mitjà citat, també a la caserna militar de Loiola hi operava “un grup d’agents” d’amagatotis del CNI contra l’independentisme basc. El trasllat també afecta la Guàrdia Civil, ja que els funcionaris del CNI han mantingut tradicionalment des d’aquesta ubicació una estreta col·laboració amb els serveis antiterroristes de la Guàrdia Civil de Guipúscoa, allotjats a la caserna d’Intxaurrondo.

Fets com aquest evidencien que la política del peix al cove, tot i no ser independentista, té molts més efectes a la regió que pactar un sistema d’impostos diferent a Madrid.

Relacionats