Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Dues devolucions “en calent” d’immigrants amb Podemos al Gobierno espanyol

Ara fa un any i mig demanaven la compareixença del ministre Marlaska per demanar explicacions sobre aquesta acció que consideren “inhumana”

Gerard Sesé 20/01/2020
Un menor immigrant no acompanyat intenta saltar una tanca, a Ceuta / ACN

Podemos criticava durament l’agost del 2018 les primeres devolucions en calent d’immigrants per part de l’executiu socialista de Pedro Sánchez. Fins i tot, va arribar a demanar la compareixença del ministre Marlaska per aquesta pràctica que consisteix a detenir immigrants que acaben de travessar la frontera i retornar-los a l’instant al país d’on han vingut (no d’on són sinó del país fronterer que normalment sol ser el Marroc).

Aquella dura oposició ara ha quedat en un no res. Actualment, Podemos ja és un partit de govern i fa coalició amb el PSOE a La Moncloa.

I és que s’han conegut dues devolucions en calent a dos immigrants que havien aconseguit entrar a l’Estat espanyol durant l’intent de salt de la tanca fronterera de Ceuta de més de 250 subsaharians. El govern espanyol, que és qui té les competències d’immigració, els ha retornat immediatament a les autoritats marroquines.

Són els dos que dels 250 van aconseguir passar la frontera.

Un dels dos subsaharians que han estat tornats al Marroc va ser rescatat per agents del Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil quan intentava accedir a la ciutat autònoma nedant, mentre que l’altre va ser retornat després de romandre aproximadament dues hores enfilat a la tanca fronterera.

El braç local del partit lila ha hagut de sortir del pas fent un trist paperot: Podemos Ceuta ha volgut manifestar el seu més enèrgic rebuig a les devolucions en calent i condemna aquest “acte inhumà que va en contra del dret internacional i dels drets humans”.