Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Clatellot de Brussel·les a l’Estat espanyol: la CE evita qualificar de “terrorista” el moviment independentista

La resposta que ha donat la Comissió Europea considera que es tracta d'un cas "específic" que va "més enllà de les responsabilitats de la Comissió"

|

- Publicitat -

Nova bufetada internacional a l’Estat espanyol. Després del polèmic informe de l’Europol en el qual es qualificava el moviment independentista català de “terrorisme”, la mateixa Comissió Europea ha emès un missatge en el qual evita qualificar de “terrorista” el moviment independentista. 

L’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha difós a través de les xarxes socials el missatge de l’executiu europeu, que era una resposta a una pregunta que els eurodiputats de Junts van formular el passat mes d’abril. En la comunicació, Puigdemont, Comín i Ponsatí acusaven la justícia espanyola de voler criminalitzar el moviment i interpel·laven a la Comissió per saber si les accions dels independentistes coincidien amb la definició de terrorisme. La resposta que ha donat la Comissió Europea considera que es tracta d’un cas “específic” que va “més enllà de les responsabilitats de la Comissió” i afegeix que aquesta tasca és per a les autoritats nacionals.

Publicitat

Així, el text remès per l’executiu europeu es limita a apuntar que les directives europees estableixen “unes regles mínimes” pel que fa a la definició d’ofenses criminals i a les sancions. “Les ofenses relacionades a grups terroristes i a activitats terroristes a la Unió Europea inclouen aquells actes intencionats que poden danyar seriosament un país o una organització internacional”, recorda, segons recull l’ACN. No obstant això, també remarca que els estats membres poden anar “més enllà de les definicions de la directiva”. La Comissió també considera que aquesta sol·licitud requereix “l’assessorament legal d’un cas específic”: “Aquest assessorament específic va més enllà de la responsabilitat de la Comissió; és una tasca dels tribunals nacionals dels estats membres i, per tant, […] la Comissió no es troba en la posició per donar una resposta”, conclou.

Et pot interessar  VIDEO | Òmnium encartella les capitals del país amb el lema 'Protestar no és terrorisme' a l'inici de la campanya del 12-M

La resposta de l’executiu comunitari arriba en un moment en què l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, està a l’espera de saber si pot reunir-se amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, i la directora de l’Europol, Catherine De Bolle.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut