Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023
Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023

Calbot de la UE a Espanya per no haver fet “cap progrés” per garantir la sostenibilitat de les pensions

|

- Publicitat -

La Comissió Europea retreu a Espanya no haver fet “cap progrés” per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions. Aquesta és una de les conclusions del paquet d’hivern del Semestre Europeu, l’informe de l’executiu europeu que avalua les economies dels estats membres. En el seu informe, la Comissió torna a advertir a Espanya pels “desequilibris” en deute públic i privat i dèficit públic i hi veu “vulnerabilitats relacionades amb l’elevat deute privat, governamental i exterior”. La Comissió també alerta a Espanya que no ha fet “cap progrés” per reforçar el marc fiscal i que només ha fet “algun progrés” per millorar l’eficiència energètica i la capacitat dels serveis d’ocupació i socials.

Publicitat

Respecte a les recomanacions fetes el 2019 per millorar l’economia de cada estat, la Comissió considera que Espanya ha fet “progressos limitats”. Pel que fa a les pensions, la Comissió avisa que vincular-les a la inflació farà que augmenti la despesa en aquest àmbit sobre el 4% del PIB l’any 2050.

En aquest sentit, Brussel·les adverteix que calen compensacions per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions a llarg termini tenint en compte l’envelliment de la població i l’elevat deute. “Hi ha el risc que es beneficiï els pensionistes d’ara a esquenes de les generacions futures”, indica l’informe.

Brussel·les manté sota vigilància Espanya i 12 estats més pels “desequilibris” econòmics. Malgrat “les condicions econòmiques i financeres favorables dels últims anys”, Brussel·les apunta que ni Espanya, ni Itàlia, ni França ni Bèlgica han disminuït els índexs d’endeutament.

La Comissió apunta que el deute públic i privat continua sent massa elevat, així com l’atur. “L’ampli ús de contractes temporals afecta la productivitat i provoca desigualtat i pobresa en el treball”, indica l’informe, que també afegeix que la productivitat en el treball ha estat “relativament dèbil” en els últims anys.

Et pot interessar  La Comissió Europea facilitarà recursos per aprendre català al programa Erasmus+ abans d'octubre

Brussel·les també assenyala que s’han fet “passos limitats” per millorar la contractació pública i el marc fiscal i alerta que les petites i mitjanes empreses no fan prou ús de la tecnologia. A més, la Comissió adverteix que el nombre de persones en risc d’exclusió social continua sent “alt”, “especialment entre els infants”.

Sobre les diferències territorials, la Comissió constata que la majoria de les comunitats autònomes estan per sota de l’índex de competitivitat de la Unió i que no hi ha hagut diferències substantives respecte al 2016. “Les regions espanyoles tenen bona puntuació en serveis sanitaris, però tenen una gran escletxa respecte a la mitjana europea principalment en termes d’eficiència del mercat de treball, educació superior i aprenentatge al llarg de la vida”, apunta l’informe.

D’altra banda, la Comissió alerta que Espanya és un dels estats més exposats al canvi climàtic. “La localització geogràfica i topogràfica fa que Espanya sigui particularment vulnerable als efectes del canvi climàtic”, apunta l’informe, que també assenyala que Espanya és “un dels estats de la Unió Europea que es poden beneficiar més dels guanys d’ocupació que sorgeixen de l’acció climàtica”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió