Dilluns, 17 de maig de 2021 - Edició 1026
La República

Brussel·les fa equilibris en la nova proposa sobre l’acollida de refugiats

El Pacte Migratori i d’Asil és molt més “a la carta” i aparta l’obligatorietat i les quotes per països

Avatar
Agències 23/09/2020
Imatge de l'incendi del camp de Moira, a Lesbos, Grècia

Brussel·les ha proposat un sistema d’acollida de refugiats a la carta i accelerar els tràmits tamt per l’asil com per als retorns a la frontera. Són dues de les principals iniciatives que inclou el Pacte Migratori i de l’Asil que ha presentat la Comissió Europea aquest dimecres i que fa opcional l’acollida. Els estats podran triar entre acceptar refugiats, col·laborar en les repatriacions o aportar “suport operatiu”.

També aposta per examinar “ràpidament” a la frontera les peticions de protecció internacional que considerin amb “poques opcions” de prosperar. Si bé la CE havia parlat d’abolir el reglament de Dublín, el pacte conserva l’element més controvertit del sistema actual: els països d’arribada són responsables de tramitar les sol·licituds d’asil.

“El pacte és pragmàtic i realista”, ha dit la presidenta de la CE, Úrsula Von der Leyen.

Brussel·les reconeix que el mecanisme proposat es basa en la “voluntat” de cada país per contribuir als esforços d’acollida, però assegura que quan hi hagi molta “pressió” d’arribades en un país s’exigiran “contribucions més estrictes”.

“Tots els estats sense excepció han de ser solidaris”, defensa la Comissió Europea. Tanmateix, dona diverses opcions per contribuir a l’acollida de refugiats. Poden reubicar demandants d’asil atrapats en països fronterers com Itàlia o Grècia, executar repatriacions o donar “suport operacional” a la gestió dels refugiats.