Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Assassinen més de 300 dones a Turquia el mateix any en què es retira del Conveni d’Istanbul

Mentre Erdoğan elimina drets a la ciutadania, Pedro Sánchez prova d’aplanar-li l’entrada a la UE

Redacció 25/11/2021
El president del Gobierno, Pedro Sánchez, i el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogán, aquest 17 de novembre de 2021

El president turc Recep Tayyip Erdoğan va promulgar un decret presidencial el 20 de març per retirar el país del Conveni del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica, conegut per Conveni d’Istanbul.

Una acció internacional greu, ja que Turquia, el 2012, havia estat el primer país a ratificar la Convenció ideada per combatre la violència sistemàtica i estructural que pateixen les dones. Aquest important tractat exigeix als governs que adoptin lleis contundents contra els agressors per frenar els casos de violència masclista.

Com expliquen a Público, les dades de la Plataforma Parem els Feminicidis (Kadin Cinayetlerini Durduracağız, en turc) indiquen que més de 340 dones han estat assassinades el 2021, any en què Erdoğan ha pres aquesta decisió tan significativa, tot i les massives protestes en contra.

Mentre Erdoğan fa que el país turc retrocedeixi en els drets de les dones, i de la ciutadania en general, a un ritme vertiginós, Pedro Sánchez va afirmant que “Turquia no és tan sols un veí d’Espanya: és també un soci i un aliat imprescindible per a la Unió Europea”. Com hem explicat a la República, el president del Gobierno “més progressista de la història” no qüestiona que el seu homòleg turc censuri els mitjans digitals i les xarxes socials al país perquè “són una amenaça per a la humanitat” o que expressi que la comunitat LGTBI “va en contra dels valors tradicionals de Turquia”.