Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Algèria planta la ministra d’Exteriors en plena crisi per la disputa territorial marítima

|

- Publicitat -

Ara fa uns dies us explicàvem la nova crisi internacional que pateix Espanya amb un altre Estat, en aquest cas Algèria. La diplomàcia espanyola s’ha vist superada un cop el país nord-africà hagi tirat pel dret, ja que ja ha aprovat la llei on trepitja aigües de l’Estat espanyol, concretament del parc natural de Cabrera, a les Illes Balears.

La ministra d’Exteriors espanyola, Arancha Gonzalez Laya ja va mostrar el seu desacord i la setmana passada anunciava un viatge a Alger per abordar aquest tema però s’ha quedat amb un pam de nas. La trobada, que havia de ser demà, ha estat anul·lada pel seu homòleg algerià, Sabri Boukadoum.

Publicitat

Les autoritats del país nord-africà han al·legat raons d’agenda però segons publiquen diferents mitjans des de la Meseta, el ministre no té, per ara, prevista cap activitat oficial.

Ara, la reunió bilateral s’hauria ajornat fins al 4 de març i hauria transcendit que Algèria demostra així el seu descontentament davant la política exterior d’Espanya de cara al Sàhara Occidental i el seu suport al Marroc, que controla aquesta antiga colònia espanyola.

I és que el caos al Gobierno és el que ha acabat creant el nou conflicte amb Algèria. Nacho Álvarez, secretari d’Afers Socials espanyol i persona de confiança de Pablo Iglesias, amdós de Podemos, va rebre divendres passat en el seu ministeri a Souilma Birouk, la “ministra” sahrauí d’Afers Socials. Després de la reunió, va posar un parell de tuits expressant la seva “solidaritat amb el poble sahrauí”.

Això va provocar una forta enrabiada al Marroc i la seva ministra d’Exteriors, Nasser Bourita, va trucar diumenge a Gonzalez Laya per protestar. La ministra va respondre ràpidament a les xarxes desautoritzant els seus socis de Gobierno assegurant que Espanya no reconeixia la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD).

L’endemà al matí després del tuit, Algèria ajornava la trobada.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut