Dimecres, 26 de gener de 2022 - Edició 1280
La República

Impost d’hipoteques: La cap de Gabinet del president del TS està casada amb un vicepresident de Banco Santander

Ni un pam de net? Una nova informació sobre les relacions de les persones de confiança del president del Tribunal Suprem espanyol evidencien que la independència del poder judicial a […]

Gerard Sesé 22/10/2018

Ni un pam de net? Una nova informació sobre les relacions de les persones de confiança del president del Tribunal Suprem espanyol evidencien que la independència del poder judicial a Espanya pateix greus mancances.

Una sentència sorprenent 

El dijous passat, el TS etzibava una plantofada als bancs i sentenciava que són ells i no el client qui han de pagar l’impost de les hipoteques. La sala que va emetre la decisió la presideix Luís María Diéz-Picazo persona de confiança del president del TS, Carlos Lesmes.

La decisió va causar un rebombori als bancs, als poders fàctics i va desecadenar un descens del preu de les accions dels bancs. D’altra banda, però, hi va haver un sentiment de justícia entre la ciutadania espanyola. Però, l’endemà divendres, Lesmes va anunciar que es revisaria la sentència per sorpresa de tothom (i les accions van tornar a pujar).

Quina posició tenia Diéz-Picazo?

Díez Picazo va presidir la sala en substitució d’un anterior magistrat. Aquest canvi s’hauria produït per l’amistat que té amb Lesmes. Fins i tot, tot i no tenir una forta experiència en dret bancari se n’hauria encarregat. El mateix Díez-Picazo estava entre les persones que van rebre la petició que el cas entrés al Suprem. Els companys de sala que havien de dur a terme la sentència van demanar-li assessoria tècnica que els ajudés a deliberar però Diéz-Picazo ho va denegar.

Malestar entre bancs i poders fàctics

La decisió va provocar malestar entre els bancs i els poders econòmics espanyols. Davant la pressió, Lesmes va reunir els magistrats que van elaborar la sentència i ara ha anunciat que la decisió final es prendrà el 4 de novembre. Un fet que podria fer evident que la cúpula judicial espanyola no només està polititzada per la política, sinó també pel gran capital. Però encara hi ha més.

La banca, amb accés directe a Lesmes

Tot indica que la banca espanyola té accés directe als homes forts del TS. Segons han denunciat el periodista Ernesto Ekaizer en aquest article i Albano Dante-Fachin en directe al ‘Tot es mou’ de TV3 aquesta tarda, la cap de gabinet de Lesmes, la fiscal Ana Murillo, és esposa de José Manuel Cendoya, un dels vicepresidents del Banc Santander. Tot plegat hauria generat mala maror dins del mateix TS.