Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Iceta, la farsa de la taula de diàleg, i la marginació del català a l’audiovisual

|

- Publicitat -

El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha assegurat que el català forma part de la taula de diàleg i ha assenyalat que el Gobierno “també té obligacions en la promoció de la llengua catalana”. En una entrevista a ‘Els Matins de TV3’, ha evitat posar data a la tercera reunió de l’espai i ha afegit que es reunirà “quan hi hagi un acord suficientment sòlid com per fer-ho”. El ministre ha confirmat que serà present en la pròxima reunió en representació del govern espanyol i ha negat que la taula estigui bloquejada. “Està treballant”, s’ha limitat a dir sense entrar en més detalls. De fet, segons ha dit, la relació entre govern català i espanyol “progressa adequadament”.

Iceta ha criticat l’absència de Junts a la taula de diàleg. I ho ha qualificat “d’estrany i equivocat”. “Nosaltres ens entenem amb tothom que es vol entendre”, ha afegit tot apuntant que amb Junts semblava que tenien més sintonia amb qüestions com els Jocs d’hivern o l’ampliació de l’aeroport del Prat.

Publicitat

El català a les plataformes audiovisuals

D’altra banda, Iceta s’ha preguntat per la conveniència d’obligar les plataformes a doblar o subtitular en català: “Per llei, podem obligar a una empresa a perdre diners?”. En aquest sentit, ha defensat demostrar-los que “no és necessàriament un mal negoci” rodar i projectar films en català, amb exemples com ‘Alcarràs’, malgrat que els mercats potencials del català i el castellà “són diferents”.

El ministre de Cultura ha reconegut que a Catalunya i Espanya la creativitat és “molt més gran” que els finançament públic que poden atorgar als projectes cinematogràfics i reconeix que haurien d’invertir més en l’audiovisual. Amb tot, recorda que les pel·lícules han de tenir el “suport del públic”, que ha de respondre anant als cinemes.

Et pot interessar  Gemma Geis pateix la discriminació lingüística en primera persona a la UdG mentre s'examinava d'unes proves

Per a Iceta, el català està en un procés de recuperació i el govern espanyol vol contribuir-hi perquè té “responsabilitat” sobre la promoció de la llengua catalana.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut