Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

Iceta insisteix a modificar el codi penal però no admet la innocència dels presos polítics

El líder del PSC viu en una contradicció constant: Vol un “gest” cap als presos però defensa que el que va passar l’octubre de 2017 va ser molt greu

Redacció 26/02/2020

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha defensat aquest dimecres que cal reformar el Codi Penal com un “gest” cap als presos del procés per mostrar que el Govern central està “disposat a canviar les coses a millor”.

“No vol dir que el que va passar a Catalunya el 2017 no sigui greu. Saltar-se la Constitució i l’Estatut, imposar la voluntat sobre una majoria de ciutadans és gravíssim. Ara, és una sedició? Si ho és, mereix una pena tan alta?”, s’ha preguntat Iceta en una entrevista a la Cadena SER, que ha recollit Europa Press.

Així, Iceta ha explicat que és la primera vegada que un tribunal ha aplicat aquest tipus penal i que “la mateixa sentència i la valoració d’alguns juristes apunta que hi ha dificultats per ajustar el que va passar a allò que el Codi Penal planteja”.

A parer seu, els delictes de rebel·lió i sedició es van concebre “per a cops d’estat militars i no per a altres coses”. “Jo no en soc un expert”, ha reconegut Iceta, que ha defensat que “qualsevol moment és bo” per afrontar la modificació de la norma.

En aquest context, el líder dels socialistes catalans ha obert la porta al fet que, si finalment s’encara la reforma del Codi Penal, s’hi pugui incloure un “delicte d’atemptat contra la Constitució o de desobediència reiterada al Tribunal Constitucional”.

En definitiva, canviar el delicte de sedició i el de rebel·lió seria “un gest” cap als polítics independentistes presos. “Però que diguem que la sedició no s’ajusta al que va passar no implica que considerem que atemptar contra la Constitució no va ser un delicte que mereix una sanció penal important”, ha resolt.