Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Hereu demana no fer alarmisme per l’afectació de la sequera al turisme i creu que el 2024 també serà bo

Collboni, per la seva banda, espera que l'emergència afecti "el mínim" a l'activitat econòmica i diu que el sector hoteler "ho està fent bé"

|

- Publicitat -

El ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, ha demanat aquest divendres no fer “alarmisme” per la possible afectació de la sequera en el turisme. Des de Barcelona, on s’ha reunit amb l’alcalde Jaume Collboni, Hereu ha considerat que fer alarmisme no ajuda a afrontar l’adaptació a l’emergència. “Venim de temporada turística molt bona i el 2024 també serà bo, haurem de fer un esforç d’adaptació, però ens en sortirem”, ha assegurat. Al seu torn, el batlle ha apuntat que espera que l’emergència per sequera afecti “el mínim” a l’activitat econòmica i ha considerat que el sector hoteler “ho està fent bé”. Tots dos, tant Hereu com Collboni, han fet una crida a la “responsabilitat” ciutadana i dels sectors econòmics per a l’estalvi d’aigua.

L’alcalde ha recordat que el consum per habitant a Barcelona està per sota del que marca la Generalitat i ha indicat que la ciutat continuarà fent inversions. Collboni espera que la situació de sequera afecti “el mínim possible” qualsevol activitat econòmica i ha volgut reconèixer que el sector hoteler també està fent la seva part en l’estalvi d’aigua.

Publicitat

De la mateixa manera que el ministre, Collboni també ha dit que “no s’ha de ser alarmista” sobre l’impacte de la sequera en l’arribada de turistes. “S’ha d’estar molt atent i ser conscient del moment greu pel qual estem passant des del punt de vista d’abastiment d’aigua, esperem que afecti el menys possible a l’activitat econòmica de la ciutat”, ha conclòs.

Precisament sobre l’activitat turística, Hereu ha valorat les dades publicades per l’INE aquest divendres que indiquen que al conjunt d’Espanya durant el 2023 hi va haver 85,1 milions de turistes internacionals, un 18,7% més que el 2022, i que durant el 2023, els turistes estrangers van gastar un total de 108.662 milions d’euros, un 24,7% més que l’any anterior. Per al ministre de Turisme les dades indiquen que l’aposta per un model turístic en què “la qualitat” està per sobre de la quantitat. La desconcentració geogràfica dels destins o la digitalització, ha apuntat, són estratègies “encertades”. “És en aquest moment d’èxit que és bo invertir en la transformació del model turístic”, ha apuntat.

Et pot interessar  Borràs demana que s'aclareixin les responsabilitats d'Illa per la seva "presumpta mala gestió" durant la pandèmia

Crítiques per la manca d’inversions a Catalunya

Tant Collboni com Hereu s’han mostrat crítics amb la manca d’inversions en els darrers anys per tenir infraestructures que permetin fer front a la sequera. Collboni ha assegurat que la crisi actual té a veure amb la manca de pluges però també amb el fet que “no s’havien fet les previsions”. Per contra, ha situat que Barcelona sí que va fer els deures i sí ara pot fer-hi front és en part gràcies a les inversions fetes per a l’ús d’aigua freàtica.

Per la seva banda, Hereu ha recordat que té “gravat a foc” la imatge del vaixell que va portar aigua fins a Barcelona la primavera del 2008, quan també es va viure un episodi de sequera, i ha valorat que és una “llàstima” que es repeteixi una imatge com aquesta. L’exalcalde ha criticat el temps que s’ha perdut i ha apel·lat la Generalitat a reforçar l’estratègia i tirar endavant una política “integral”. Hereu ha assenyalat que la sequera és un element “estructural” i cal afrontar amb “serenitat però proactivitat” una adaptació. “S’hauran de trobar solucions alternatives de proveïment”, ha indicat tot concloent que Catalunya ha de tenir “una estratègia de país”. Ara, espera poder afrontar una estratègia de resolució “definitiva”.”Hi ha tecnologies i s’ha d’invertir, confio que això podrem afrontar-ho i en sortirem reforçats”, ha assenyalat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut