Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

Giró insta ERC a deixar de victimitzar-se amb el “discurs de la denúncia”: “No és incompatible denunciar les injustícies amb una gestió competent”

Giró apunta que en lloc de limitar-se a denunciar l’espoli fiscal, el que cal fer és “tornar a defensar de manera desacomplexada el model de país que ha dut Catalunya a ser un model avançat d’Europa”

Redacció 17/03/2023
El membre de l’executiva de Junts per Catalunya i exconseller d’Economia, Jaume Giró, durant la clausura de la jornada sobre fiscalitat del partit Data de publicació: divendres 17 de març del 2023, 14:30 Localització: Barcelona Autor: Carola López

L’exconseller d’Economia, Jaume Giró, que aquest divendres ha participat en la jornada de fiscalitat de Junts, ha carregat durament contra ERC. D’una banda, ha instat els republicans a reclamar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la publicació de les balances fiscals, al·legant que l”‘esforçada i lloable tasca de mecenatge dels republicans amb el govern espanyol hauria de tenir de compensació, com a mínim, la transparència”. D’altra banda, també ha demanat que el discurs de “denúncia” del dèficit fiscal “no segresti ni capturi altres dimensions del discurs”, com ara la gestió competent dels recursos de la Generalitat. “Si no, podria semblar que tant se val qui governi Catalunya, i no és el cas”, ha afegit, segons recull l’ACN.

Giró ha recordat que, quan liderava el Departament d’Economia, va demanar per escrit dues vegades a la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, la publicació de les balances fiscals. “Montero va manifestar públicament que si el govern espanyol no donava aquesta informació era pel nostre bé i que només generaria enfrontaments i retrets entre comunitats autònomes”, ha narrat, i ha denunciat: “i la millor manera d’evitar-ho és mantenir-nos a tots en la ignorància”. En aquest sentit, veu un altre “dèficit” a Espanya, “el democràtic i de transparència”.

L’exconseller lamenta que Catalunya ha perdut competitivitat en els darrers anys, tant en relació amb Espanya com Europa, però insisteix que “no es pot permetre limitar-se al discurs de la denúncia, la injustícia i el greuge, malgrat la no execució de les inversions de l’Estat, el dèficit fiscal o l’obscura assignació dels fons europeus”. En aquesta línia, ha apuntat que el que cal fer és “tornar a defensar de manera desacomplexada el model de país que ha dut molts cops Catalunya a ser un model avançat d’Europa”.

Giró coincideix en el fet que el “maltractament” de l’Estat pel règim fiscal és “sistèmic, endèmic i deslleial”. Assegura que és sistèmic perquè “no és una qüestió puntual o d’un àmbit específic”; endèmic perquè “la relació econòmica desigual es pot trobar en qualsevol moment de la història, governi qui governi a Madrid”; i deslleial per com està configurat el sistema de finançament. Tot i així, insisteix que “no podem deixar que el discurs de la reivindicació i la denúncia del greuge segresti i capturi altres dimensions del discurs”, ha reiterat. Si l’independentisme se cenyeix a això, ha dit, “semblarà que tant se val qui governi a Catalunya”.

Amb tot, l’exconseller ha reivindicat “l’eficiència, la competència i la coherència”, i ha donat esperances que “hi ha marge de maniobra estret que no es pot menystenir”. “No ha de ser incompatible denunciar les injustícies amb gestionar de manera competent els recursos de què disposem al país”, ha apuntat. I ha conclòs advocant per fer una “gestió impecable dels recursos” com una “estratègia per a guanyar múscul”.

Segons els càlculs del darrer conseller d’Economia de JxCat al Govern, Catalunya podria invertir fins a 2.700 euros més per habitant -fins als 7.800 euros- si disposés dels impostos que recapta, com ho fan Euskadi o Navarra.