Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Forcadell: “Si es torna a repetir cal fer-ho millor, i que no acabi malament com ara”

|

- Publicitat -

“Si ho tornem a fer s’ha d’acabar millor”. Carme Forcadell avisa, en una entrevista a l’ACN, que “la presó i l’exili només generen frustració”, i que qualsevol passa nova de l’independentisme ara s’ha de fer “bé”. Preguntada per la DUI, l’expresidenta del Parlament ha subratllat que no s’ha de “repetir el mateix” perquè va acabar “malament”. Sí que assegura que cal aprofitar la majoria de vots independentistes del 14-F. Forcadell no confia que aquest 51% serveixi perquè l’Estat canviï d’opinió, però sí que farà que el moviment recuperi la il·lusió. D’altra banda, l’exdirigent d’ERC demana als comuns que s’adonin de l'”excepcionalitat” del moment i entrin al Govern. Forcadell insisteix en un “front ampli” que inclogui també JxCat i la CUP.

Forcadell insisteix que, quan es pren una decisió per fer avançar el procés, cal tenir la “seguretat” que és l’opció “correcta” i que acabarà “bé”. En aquest sentit, subratlla que cal evitar “repetir el mateix” que el 2017 perquè s’ha demostrat que no hi va haver els resultats esperats: “Si es torna a repetir cal fer-ho millor, i que no acabi malament com ara”. Així mateix, l’expresidenta del Parlament, empresonada a Wad-Ras, reflexiona que els últims tres anys hi ha hagut “molta tristor i frustració, amb gent que ha perdut l’esperança”.

Publicitat

És per això que celebra que l’independentisme hagi superat el 50% de vots a les eleccions del 14-F, i defensa que la fita ha de servir per “tornar a il·lusionar” les bases: “És un pas important per a nosaltres i un salt qualitatiu que s’ha de tenir en compte”. I és que Forcadell no confia que l’opinió de l’Estat canviï amb el 51% o el 80% de suports independentistes, però sí que s’ha d’aprofitar per agafar forces entre el conjunt de l’independentisme.

Però fins a quin punt i amb quines conseqüències? L’exdiputada d’ERC és prudent, i deixa la decisió en mans dels partits que negocien un acord d’investidura i de legislatura. Sobre aquesta qüestió, Forcadell aposta per un “front ampli” amb republicans, JxCat, comuns i CUP: “La situació és molt complicada socialment, haurem d’afrontar la post-pandèmia, amb una greu crisi econòmica. I com més ampli sigui el front, millor”, ha reflexionat.

Forcadell insisteix en la idea que “la millor manera d’avançar és governar bé”, i convèncer la ciutadania, sigui independentista o no, que la Generalitat podrà solucionar els seus problemes. Així mateix, demana directament als comuns que entrin a l’executiu: “M’agradaria molt que s’ho pensessin, que hi hagués marge i que estiguessin al Govern”. L’exlíder de l’ANC assevera que l’època “difícil” que provoca la pandèmia requereix també decisions que no s’haurien pres en altres contextos: “La situació és tan excepcional que els comuns haurien d’adonar-se’n i fer una cosa excepcional”, conclou.

Finalment, Forcadell també celebra que la CUP es plantegi entrar a la Mesa del Parlament: “Quan jo era presidenta els ho vam oferir i no ho van voler. M’alegro que ara facin un pas endavant i que s’impliquin en les institucions i òrgans de direcció de la cambra”, ha argumentat. Sobre qui hauria de presidir el Parlament, però, Forcadell torna a deixar la decisió en mans dels equips negociadors.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut