Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Fi de la judicialització i impuls del català, els principals punts acordats en la taula de diàleg

|

- Publicitat -

En la tercera taula de diàleg, tots dos governs han arribat a dos acords rellevants: el primer aconseguir unta total desjudicialització i, per altra banda, aconseguir revertir la situació de la llengua catalana, protegint-la i impulsant-la.

Així mateix, tots dos governs s’han compromès “a avançar en el diàleg i la negociació” tot superant i posant fi a la dinàmica i els efectes de la judicialització dels darrers anys, que ha contribuït a accentuar “el conflicte polític, ha afectat les relacions polítiques i institucionals i ha polaritzat els posicionaments polítics i socials”.

Publicitat

En aquest sentit, la Generalitat assegura que “cal reforçar l’aposta per solucions polítiques, sempre en el marc de la seguretat jurídica i de l’atenció a les demandes democràtiques avalades per una majoria social àmplia i transversal segons els principis i l’ordenament democràtic i s’ha de concretar en mesures que suposin un avenç que millori la situació de partida i contribueixin a resoldre el conflicte polític”.

Com aconseguiran posar fi a la judicialització? Amb el reforç dels drets fonamentals, amb el compromís polític i institucional amb la seguretat jurídica, l’ordenament i els principis democràtics, amb l’aposta per avenços graduals i concrets sobre la base d’acords públics que siguin representatius d’una majoria àmplia i transversal en l’àmbit social i parlamentari. Tot i això, aquests avenços s’hauran de concretar en reformes legislatives, tal com ha manifestat Vilagrà.

L’impuls i la protecció de la llengua catalanaç

D’altra banda, el Gobierno s’ha compromès a no menysprear la llengua catalana, tal com han fet fins ara; tot plegat amb el convenciment que enfortir la vitalitat del català suposa una mesura que referma la confiança necessària entre les parts per al procés de diàleg i negociació, el Govern d’Espanya i el Govern de la Generalitat de Catalunya consideren necessari renovar i reforçar la protecció i l’impuls del català en tots els àmbits socials i promoure les reformes legislatives i les inversions necessàries per potenciar el caràcter plurilingüe d’Espanya.

Et pot interessar  Albiach vol que una de les primeres accions del nou govern català sigui reactivar la taula de diàleg, que l'espanyol va cancel·lar

Per aconseguir la fita, s’han compromès a “treballar conjuntament per afavorir un ampli consens amb els objectius següents: Garantir el nivell de coneixement i ús del català i contribuir a l’enfortiment i la millora del model educatiu de Catalunya”
Tots dos governs comparteixen que el català ha de continuar sent la llengua utilitzada normalment com a vehicular i d’aprenentatge en el sistema educatiu de Catalunya, i l’aranès a la Vall d’Aran. Tot i això, la determinació de la presència de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari haurà d’estar basada exclusivament en criteris pedagògics de manera singular per a cada centre.

En tot cas, el Govern d’Espanya i el Govern de la Generalitat es comprometen a resoldre per la via del diàleg i la negociació els conflictes que hi pugui haver en l’aplicació o el desenvolupament del marc normatiu vigent en relació a la llengua catalana i el Gobierno es compromet a facilitar iniciatives per potenciar la llengua.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut