Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Excuses de mal pagador de la CE per justificar la reunió amb SCC, tot i els avisos de Junts

|

- Publicitat -

L’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, ha defensat que es va reunir amb Societat Civil Catalana perquè un eurodiputat de Ciudadanos va demanar la trobada, tot i que s’estava saltant el codi de conducta.

El desembre del 2021 Reynders es va reunir amb l’entitat antiindependentista, tot i que no estava inscrita al Registre de Transparència de la Unió Europea. El codi de conducta intern prohibeix als comissaris reunir-se amb organitzacions que no estiguin registrades. Preguntat per això, Reynders ha dit que era “lògic” fer la reunió, ja que hi havia una “petició des del Parlament Europeu”. “Vaig rebre la petició d’un eurodiputat que va venir acompanyat d’altres persones”, ha explicat.

Publicitat

En una pregunta europarlamentària, els eurodiputats de Junts van alertar que SCC no s’havia registrat en el moment de la reunió, però Brussel·les havia esquivat la qüestió fins ara. En la resposta enviada el passat divendres, la CE assegura que apliquen “alts estàndards de transparència en els contactes amb representants d’interès”. Tot i això, no menciona els requisits del codi de conducta.

“Els comissaris i els membres del seu gabinet només es podran reunir amb aquelles organitzacions o individus autònoms que estiguin registrats al Registre de Transparència (…) en la mesura que entrin en el seu àmbit d’aplicació”, diu l’article 7 de codi de conducta de l’executiu comunitari.

El Registre de Transparència és una base de dades que inclou “representants d’interès” (organitzacions, associacions, grups i autònoms) que duen a terme activitats per influir en la política i en procés de presa de decisions de la UE.

La reunió amb SCC

Et pot interessar  VIDEO | Puigdemont afirma que la independència declarada és "legal i vigent" perquè el Parlament "no se n'ha desdit en sis anys i mig"

El llavors president de l’entitat, Fernando Sánchez Costa, i l’eurodiputat de Cs Ramón Bauzá es van reunir a principis de desembre del 2021 amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, per demanar a Brussel·les que “obligui els poders públics” a complir la sentència del 25% de castellà. L’entitat també va acusar el Govern “d’erosionar” l’estat de dret i va traslladar a Reynders “la importància que les euroordres es compleixin”.

Els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí van enviar una queixa a la CE per la reunió i van denunciar els “estrets llaços” de l’entitat amb l’extrema dreta.

Tanmateix, la CE defensa la trobada amb SCC i recorda que manté un “diàleg obert, transparent i regular amb representants de la societat civil”. “La nostra porta sempre està oberta i és important per a la CE relacionar-se amb la societat civil i escoltar diferents punts de vista”, va dir el portaveu de Justícia, Christian Wigand, davant les crítiques dels independentistes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut