Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

La Comissió Europea es va saltar el codi de conducta i es va reunir amb l’unionisme de SCC

|

- Publicitat -

La Comissió Europea va rebre Societat Civil Catalana sense que estigués inscrita al Registre de Transparència de la Unió Europea. El desembre del 2021 el comissari de Justícia, Didier Reynders, es va reunir amb l’entitat antiindependentista, que no es va registrar fins a finals de gener del 2022. El codi de conducta intern prohibeix als comissaris reunir-se amb organitzacions que no estiguin registrades. Els eurodiputats de Junts van alertar sobre aquest fet en una pregunta europarlmentària, però Brussel·les ha esquivat la qüestió. En la resposta enviada el passat divendres, la CE assegura que apliquen “alts estàndards de transparència en els contactes amb representants d’interès”. Tot i això, no menciona els requisits del codi de conducta.

“Els comissaris i els membres del seu gabinet només es podran reunir amb aquelles organitzacions o individus autònoms que estiguin registrats al Registre de Transparència (…) en la mesura que entrin en el seu àmbit d’aplicació”, diu l’article 7 de codi de conducta de l’executiu comunitari.

Publicitat

El Registre de Transparència és una base de dades que inclou “representants d’interès” (organitzacions, associacions, grups i autònoms) que duen a terme activitats per influir en la política i en procés de presa de decisions de la UE.

La reunió amb SCC

El llavors president de l’entitat, Fernando Sánchez Costa, i l’eurodiputat de Ciutadans Ramón Bauzá es van reunir a principis de desembre del 2021 amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, per demanar a Brussel·les que “obligui els poders públics” a complir la sentència del 25% de castellà. L’entitat també va acusar el Govern “d’erosionar” l’estat de dret i va traslladar a Reynders “la importància que les euroordres es compleixin”.

Et pot interessar  SCC entra a fer campanya i demana al Suprem que investigui Puigdemont per blanqueig de diners

Els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí van enviar una queixa a la CE per la reunió i van denunciar els “estrets llaços” de l’entitat amb l’extrema dreta.

Tanmateix, la CE defensa la trobada amb SCC i recorda que manté un “diàleg obert, transparent i regular amb representants de la societat civil”. “La nostra porta sempre està oberta i és important per a la CE relacionar-se amb la societat civil i escoltar diferents punts de vista”, va dir el portaveu de Justícia, Christian Wigand, davant les crítiques dels independentistes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut