Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Excàrrecs de partits polítics catalans demanen la llibertat dels presos polítics en un manifest

|

- Publicitat -
 L’economista i exconseller de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, l’advocada Magda Oranich, l’economista i exconseller d’Economia amb el tripartit Antoni Castells, l’exdiputada socialista al Congrés Esperança Esteve, i l’exlíder dels comuns Xavier Domènech firmen un manifest conjunt al diari ‘El País’ en què demanen “diàleg, llibertat i l’amnistia” dels presos independentistes. Els autors del text apunten l’amnistia com la sortida que decreti “el final de la judicialització embolicada i iniciï realment una nova etapa política i social”. “No hi podrà haver negociació de veritat sobre el conflicte polític mentre hi hagi persones a la presó o fora d’Espanya per raons polítiques”, asseguren.
El manifest comença reproduint les paraules del president del govern espanyol, Pedro Sánchez ,en el seu discurs d’investidura del 4 de gener en què apel·lava al diàleg, paciència, constància, reconeixement de l’altre i de les seves raons, generositat i empatia. “Un credo que ha de ser mutu per iniciar tot camí de la resolució del conflicte”, continua el text, en què remarquen: “El diàleg és el camí”.

Per poder tornar al moment anterior a l’inici del “conflicte obert”, els signants consideren que “es necessita llibertat”. Sostenen que el procés que ha portat als líders independentistes a la presó està, segons la sentència del Tribunal de Justícia Europea, “seriosament viciat d’origen”.

Pel que fa als líders a l’exili, qualifiquen la situació de “laberint judicial, jurídic i polític d’una extrema complexitat i implica diverses jurisdiccions, parlaments i estats en un conflicte d’origen polític”. És aquí on demanen una solució “dràstica” que “ens situï precisament en el moment anterior on els greuges van començar a acumular-se, pel bé del diàleg i de la mateixa democràcia”, sostenen.

Publicitat

Amb tot, consideren que hi ha una sortida per culminar la voluntat de “recomençar”. “Una amnistia que decreti el final de la judicialització embolicada i iniciï realment una nova etapa política i social”, resolen. En aquest sentit, assenyalen que no hi podrà haver negociació de veritat sobre el conflicte polític mentre hi hagi persones a la presó o fora d’Espanya per raons polítiques.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut