Dilluns, 10 de maig de 2021 - Edició 1018
La República

Eulàlia Reguant troba “insuficients” les explicacions d’ERC sobre una taula de diàleg que “no ha donat fruits”

Apunta que per la CUP és una línia vermella que “no sigui ni el TC ni forces polítiques que avalen la política censora del TC” els que presideixin el Parlament

Avatar
Agències 10/03/2021
Eulàlia Reguant amb Gemma Nierga al plató del 'Cafè d'idees'.

La diputada electa de la CUP Eulàlia Reguant ha cridat a evitar que el PSC presideixi el Parlament perquè, al seu entendre, el partit “representa el Tribunal Constitucional (TC)” a la cambra catalana i rebutjarà els debats i iniciatives que no s’adeqüin a les seves resolucions. En una entrevista d’aquest dimecres a La 2 i Ràdio 4, ha dit que per la CUP és una línia vermella que “no sigui ni el TC ni forces polítiques que avalen la política censora del TC” els que presideixin el Parlament. En aquest sentit, ha considerat que la legislatura vindrà marcada per “la pugna” amb el tribunal, motiu pel qual troba necessari que la Mesa garanteixi debatre amb llibertat i que tirin endavant lleis sobre drets socials que, segons ella, el tribunal de garanties anul·la per qüestions competencials.

Per Reguant, la CUP pot garantir una Mesa i un Parlament amb “un caràcter antifeixista clar i sobirà” amb el diputat Pau Juvillà al capdavant de la cambra, el qual han proposat per presidir el Parlament amb l’aval de la militància, ha explicat.

Quan li han preguntat si ho han posat com una condició en els pactes d’investidura, ha precisat que la CUP s’hi ha ofert perquè es consideren “la millor opció” per defensar la sobirania del Parlament i la llibertat d’expressió. Sobre com actuaran pel que fa a Vox, ha dit que procuraran que “no tinguin espai ni a la Mesa ni en les comissions i que no se’ls pugui legitimar com una opció política vàlida” perquè, en la seva opinió, neguen drets fonamentals.

Reguant ha lamentat “que fa massa anys que es viu una pugna permanent entre els dos partits principals de l’independentisme”, i ha destacat que tant ells com ERC defensen votar en un altre referèndum, tot i que des de punts de partida diferents, ha precisat. “Reclamem concrecions als qui volen liderar aquest Govern”, perquè ara com ara consideren insuficients les explicacions d’ERC en qüestions com la taula de diàleg que, al seu parer, no ha donat fruits.

Sobre si veu la CUP en un govern amb Junts, ha dit: “Nosaltres ens sentiríem còmodes amb un govern que tingui com una prioritat recuperar la gestió pública de la sanitat, impulsar una renda bàsica universal, que garanteixi una mínima autonomia a tothom.”

Ha subratllat que Junts i la CUP mantenen diferències en qüestions com la fiscalitat i el projecte de BCN World, però també ha avisat que “el PSC tampoc no representaria unes polítiques transformadores”.I sobre si prefereixen Junts o el PSC, ha contestat: “Triarem en qüestió de polítiques, i ara mateix regular de manera efectiva el dret a l’habitatge, i per tant els lloguers, és una prioritat per a nosaltres”. Reguant ha sostingut que la CUP defensa la presumpció d’innocència dels vuit detinguts per presumptament cremar un furgó de la Guàrdia Urbana amb un agent dins durant els aldarulls, i dona suport “a tothom que veu els seus drets vulnerats”.

No obstant això, ha sostingut que hi ha “grans precedents d’operacions contra el moviment anarquista”, com l’operació Pandora, que va acabar amb els arrestats absolts després d’haver passat per presó preventiva. “Hi ha un volcà de malestar que treu espurnes. Podem abordar el volcà?”, ha preguntat, i ha afegit que és l’hora de donar respostes als problemes de la gent, la qual cosa sosté que la CUP també planteja en les negociacions.