Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Estrasburg condemna Espanya a indemnitzar tres dones a qui va negar la pensió de viudetat pels nous requisits legals

El TEDH dona la raó a quatre ciutadanes de Catalunya que no la van rebre per no poder inscriure la relació a temps

|

- Publicitat -

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha donat la raó a quatre dones a qui Espanya va negar la pensió de viudetat pels nous requisits legals a l’hora d’inscriure la relació de parella i ha obligat l’Estat a indemnitzar-ne tres d’elles. El tribunal amb seu a Estrasburg ha dictaminat aquest dijous, seguint el criteri que ja va marcar al gener en una altra sentència, que totes quatre —residents a Catalunya— tenien una “expectativa legítima” de rebre el subsidi perquè les seves parelles van morir en moment en el qual no podien aplicar el nou requisit. Per tant, s’ha vulnerat el seu dret a obtenir aquesta contraprestació, tal com garanteix la Convenció Europea de Drets Humans.

El 10 d’abril del 2014 el Tribunal Constitucional va sentenciar que les diferències entre les lleis entre comunitats autònomes, com és el cas de Catalunya, respecte a la consideració d’una parella com a una unió civil era inconstitucional. Des de llavors per rebre el reconeixement d’unió civil a Espanya cal que la parella hagi viscut junta almenys durant cinc anys abans de la mort d’un dels dos i que s’hagi registrat formalment com a unió civil almenys dos anys abans de la mort.

Publicitat

En el cas d’aquestes quatre dones, les seves parelles van morir poc després que el TC introduís aquests canvis “sense cap període transitori”. Per això, el TEDH conclou que la imposició d’un requisit formal “més estricte” per part del TC “sense les mesures transitòries adequades” es va aplicar de forma “desproporcionada” en el cas d’aquestes quatre dones.

Per tot plegat, el TEDH ha decidit que Espanya haurà de pagar una indemnització de 8.000 euros a una d’elles, i 6.000 euros respectivament a les altres dues, mentre que la demandant restant no li reconeix una quantitat perquè no l’havia demanat expressament.

Et pot interessar  El TEDH es pronuncia dimarts sobre els primers casos de justícia climàtica a Europa
Publicitat

Opinió

Minut a Minut