Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Espot encara el 2024 amb la mirada fixada en el poder adquisitiu dels andorrans, l’habitatge i l’acord d’associació amb la UE

|

- Publicitat -

El discurs de Cap d’Any del cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, ha estat centrat en tres eixos: el poder adquisitiu i els salaris, les dificultats per accedir a l’habitatge i l’acord d’associació amb la Unió Europea.

Durant el missatge, Espot ha expressat la voluntat del Govern de protegir les famílies que viuen de lloguer i d’assegurar el futur d’aquelles persones que depenen de salaris i pensions. En aquest sentit, ha recordat la decisió d’incrementar el salari mínim i les pensions de solidaritat més de dos punts per sobre de l’IPC i ha anunciat l’obligació d’augmentar els salaris situats per sota del salari mitjà. “Permetrà conservar el poder adquisitiu de més de la meitat de les persones assalariades del país”, sosté.

Publicitat

Espot ha apel·lat al consens de les forces polítiques per tirar endavant “mesures per pal·liar la manca d’habitatge a preu assequible al país”. L’acord transversal per l’habitatge, ha dit el cap de Govern, és un bon exemple del diàleg fructífer que s’estableix entre els ciutadans i els polítics, quan els polítics saben deixar de banda els interessos partidistes i unir esforços en benefici de l’interès comú.

Per això, Espot exhorta les forces polítiques a assolir acords per revisar a fons la regulació de la inversió estrangera, per fer sostenible el sistema de pensions de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social i per trobar un equilibri entre el desenvolupament urbanístic i la protecció del medi natural i el paisatge.

Pel que fa a les relacions d’Andorra amb la UE, Espot defensa que és el moment de “culminar” el camí iniciat dècades enrere amb l’acord duaner i que l’acord d’associació amb la UE fixarà un marc estable i equilibrat de relacions amb els veïns europeus. El cap de Govern també recorda que el procés d’acostament a Europa el van iniciar els governs d’Albert Pintat i de Jaume Bartumeu, una visió compartida per Antoni Martí, que va iniciar formalment les negociacions fa vuit anys i mig.

Et pot interessar  El govern d’Andorra exigirà saber català als ‘youtubers’ i ‘streamers’ espanyols per a renovar la residència

Finalment, Espot clou el missatge de Cap d’Any amb una referència al Conte de Nadal de Charles Dickens, en què tres esperits, el del present, del passat i del futur, visiten el protagonista. “El passat, amb els nostres encerts i els nostres errors, no es pot canviar. Però la revisió dels fets passats, sota la llum i la perspectiva pròpia d’aquesta època de l’any, ens permet actuar en el present, per consolidar els encerts i corregir els errors. I és així que, entre tots, construïm el futur. Un futur que volem pròsper per a tots els ciutadans i les ciutadanes d’Andorra”, conclou.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut