Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Espanya també es trenca a Andalusia: La Línea de la Concepción vol independitzar-se

El municipi andalús n’està fart de la manca d’inversió que els ha portat a un augment de l’atur, i el seu alcalde ja ha proposat un full de ruta per convertir-se en comunitat autònoma

Redacció 09/07/2021

Després de la iniciativa de Lleó per voler fragmentar encara més l’estat espanyol, un municipi del sud d’Andalusia, La Línea de la Concepción, ja fa temps que té engegat un procés per independitzar-se de la Comunitat Autònoma i convertir-se en un punt similar al que són Ceuta o Melilla. Un article d’ElDiario.es explica com l’augment desmesurat de l’atur al municipi de 60.000 habitants, ha fet augmentar el negoci del narcotràfic a la regió, i per evitar-ho, l’estat només ha sabut respondre de forma autoritària. Això sumat al fet que a Gibraltar pràcticament no hi ha atur i té una renda per càpita molt elevada, van fer que en les últimes eleccions municipals, el partit La Línea 100×100 arrasés.

L’actual alcalde, Juan Franco, manté dins els seus plans que La Línea de la Concepción esdevingui una nova Comunitat Autònoma a través d’una consulta popular. El problema segueix sent el mateix que en el cas de Catalunya: s’ha de reformar la Constitució per permetre-ho. El partit de l’alcalde, però, es basa en un informe elaborat just fa dos anys pel catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Complutense, el qual assegura que “no hi ha impediment constitucional”.