Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Espanya finalitza ara la missió d’evacuació a l’Afganistan

La ministra de Defensa ha afirmat que Espanya finalitza la missió d’evacuació a l’Afganistan, hores després de l’atemptat contra l’aeroport de Kabul, i es contradiu amb la seva declaració que deia que “aguantaria fins a l’últim segon”. Robles ja va afirmar que “per raons que no depenen de nosaltres” no podrien evacuar tots els col·laboradors afganesos

Avatar
Agències 27/08/2021
La ministra de Defensa Margarita Robles aquest 14 de gener del 2020

El Gobierno “més progressista de la història”  conclou aquest divendres la seva missió d’evacuació a l’Afganistan amb l’arribada dels dos últims vols procedents de l’aeroport de Kabul. En aquests dos avions viatgen el darrer grup de cooperants i col·laboradors afganesos i els seus familiars, així com els últims 81 ciutadans espanyols que quedaven a l’Afganistan, entre militars i personal de l’ambaixada. En l’operatiu, les forces armades espanyoles han evacuat un total de 1.900 col·laboradors afganesos d’Espanya, Portugal, els Estats Units, la Unió Europea i l’OTAN, així com el cos diplomàtic al país. Els dos avions han aterrat a Dubai des de Kabul i es preveu que els evacuats arribin a Torrejón cap a les cinc de la tarda.

Segons ha informat el ministeri de Defensa en un comunicat, a les 06:45 h ha arribat a Dubai el primer avió A400M procedent de Kabul i, a les 7:20 h, el segon.  Així, el personal espanyol que era a Kabul coordinant l’operatiu de retirada ja és fora de l’Afganistan, i es preveu que arribi a la base aèria de Torrejón d’Ardoz cap a les 16:45 h. Aquesta declaració genera certa controvèrsia, ja que les declaracions de la ministra de Defensa, Margarita Robles, van afirmar que “aguantarien fins a l’últim segon”, en referència al període que havien donat els talibans per a l’evacuació.

Resta per aclarir, per tant si Robles ja tenia previst acabar l’evacuació el 27 d’agost; o bé si ha canviat el posicionament de l’exèrcit després de l’atemptat i vist que el risc és major de l’esperat inicialment, i coneixedors que no podrien evacuar  tothom “per motius que no depenen del Govern Espanyol” han decidit finalitzar l’operació abans d’hora, deixant més persones a l’estacada de les que anteriorment havien declarat deixar.