Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Espanya evita “in extremis” que s’apliqui un Brexit dur a Gibraltar

L’acord d’última hora amb el Regne Unit evita una frontera dura amb el penyal, que estarà en l’espai Schengen

Agències 31/12/2020
La ministra d'Exteriors, Arancha González Laya

Espanya i el Regne Unit han arribat a un “principi d’acord” per evitar un Brexit dur a Gibraltar. Els dos països han negociat bilateralment les condicions fins a l’últim moment i han tancat ‘in extremis’ un pacte per evitar una frontera dura amb el penyal, ja que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea entrarà en vigor aquest divendres, 1 de gener de 2021. Ho ha anunciat en roda de premsa aquest dijous la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, que ha afirmat que els ciutadans de Gibraltar i del Camp de Gibraltar “poden respirar tranquils”. González Laya ha explicat el penyal estarà en l’espai Schengen, de lliure circulació, i Espanya serà “la responsable última de la seva aplicació”.

“El resultat pràctic és que s’enderroca la tanca” entre Espanya i Gibraltar, ha dit la ministra.

El principi d’acord encara trigarà a entrar en vigor, ja que ara cal que la Unió Europea i el Regne Unit negociïn i aprovin un acord definitiu, un cop Espanya ha dipositat aquest principi d’acord bilateral. Mentre no entri en vigor es mantindrà la situació actual a la frontera amb el penyal. González Laya estima que la signatura final de l’acord serà en un màxim de sis mesos.

“Derruïm les fronteres per construir una zona de prosperitat compartida”, ha dit González Laya, que ha afirmat que amb aquest principi d’acord Espanya i el Regne Unit estan “gestionant la interdependència des de la coresponsabilitat”.

González Laya ha explicat que “el que es fa és canviar la frontera de Gibraltar per controls Schengen a port i aeroport” i es “reserva un paper per a Frontex en l’aplicació d’aquest acord durant un període d’implementació establert en quatre anys”.