Edició 2238

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 10 de setembre del 2024
Edició 2238

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 10 de setembre del 2024

Espadaler avisa que trencarà la vinculació amb el PSC si s’altera el “pilar del catalanisme” de la immersió lingüística

|

- Publicitat -

El secretari general d’Units per Avançar, Ramon Espadaler, ha alertat que la seva vinculació amb el PSC es pot trencar si els socialistes catalans aposten per tocar la immersió lingüística, que ha qualificat com a “pilar del catalanisme polític”. En declaracions als periodistes en el marc del Consell Nacional d’Units, Espadaler ha defensat que no s’ha de revisar el model perquè ha funcionat. “Hi ha un punt de trobada que és la LEC. Si això s’alterés no podríem mantenir aquesta vinculació. No ho diem com un avís sinó com una reafirmació d’una posició política”, ha afegit. PSC i Units per Avançar es van presentar en coalició electoral a les últimes eleccions catalanes i formen part del mateix grup al Parlament.

Publicitat

Tot i que el PSC debat en el marc del seu congrés del desembre “flexibilitzar” l’aplicació de la immersió lingüística, Espadaler assegura que el seu partit no es planteja canviar “ni una coma” de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC). Segons Espadaler, el model de la immersió lingüística és una “font de cohesió social” i no volen tocar un aspecte “que ha funcionat”. “Pot tenir elements discutibles però s’han de tractar individualment i no a través d’una revisió del sistema”, ha afegit. Precisament, aquest dissabte el Consell Nacional d’Units per Avançar ha debatut un document sobre educació en aquesta línia que defensa Espadaler i s’aprovarà en el pròxim Consell Nacional de la formació.

Així mateix, Espadaler ha assegurat que “no li tremolaran les cames” per votar diferent al PSC al Parlament sobre aquesta qüestió tal com ja ha fet en altres ocasions amb temes relacionats amb l’escola concertada.

Iceta nega que el PSC vulgui “canviar el model” de la immersió

Al seu torn, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha negat aquest dissabte que el partit vulgui “canviar el model” o “abandonar” la immersió lingüística a Catalunya, però sí que ha afirmat que pretén “flexibilitzar-lo”. “Hi haurà zones que necessitaran reforçament del català, altres que poden necessitar el castellà, i totes l’anglès”, ha afirmat Iceta. El primer secretari del PSC ha critica el “problema de comprensió lectora” dels qui critiquen la ponència sobre llengua. “Ningú hi trobarà un abandonament de la immersió, el que hi ha és una apel·lació a millorar la capacitat de l’escola”, ha dit, apostant per donar més autonomies als mestres perquè “des del punt de vista pedagògic” marquin la pauta de cada centre.

Et pot interessar  Abel García, nou secretari general d'Esports de la Generalitat

“No es poden confondre els instruments amb els objectius”, ha dit Iceta, afirmant que l’objectiu ha de ser que els alumnes acabin l’escolarització obligatòria amb un domini perfecte del català, el castellà i l’anglès. “Entenc que hi hagi partits que renunciïn a millorar l’escola que tenim, però nosaltres no, volem una escola d’excel·lència”, ha destacat, remarcant que el PSC vol “estar al costat dels mestres”.

Iceta ha dit que el català és, “lògicament, el centre de gravetat de l’escola” i la “llengua vehicular per excel·lència” però que també s’ha de garantir el domini del castellà i l’anglès. La seva proposta, ha dit, és que siguin els mestres “des del punt de vista pedagògic” els que indiquin el camí, i no “des d’una dogmàtica partidista”.

De fet, el líder del PSC ha afirmat que el debat “el va obrir el propi departament d’Educació” i “alguns van considerar que era poc més que trair la llengua catalana”. Iceta ha recordat, però, que Educació està en mans d’ERC, que és, ha dit “poc sospitosa en aquest sentit”.

Aragonès veu com un “error” que el PSC abandoni el “consens” de la immersió i diu que el Govern no la canviarà

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dissabte al matí que la Generalitat no canviarà el model d’immersió lingüística a les escoles, que ha qualificat com un “element de cohesió social” del país. Per això, consideraria un “error” que el PSC abandonés aquest consens, així com d’altres com el dret a decidir, la defensa de les institucions, “la fi de la repressió” o la lluita contra la monarquia espanyola.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut