Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Erra insta Aragonès a pactar els pressupostos amb Junts i PSC: “En minoria s’ha de ser molt generós i posar pocs límits”

La presidenta del Parlament veu "una mica justet" que els nous comptes entrin en vigor en un mes

|

- Publicitat -

La presidenta del Parlament, Anna Erra, insta el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a ser capaç de fer uns pressupostos que recullin les idees dels partits majoritaris de l’hemicicle, en referència a Junts i el PSC. “Seria una bona manera de demostrar que hi ha ganes d’escoltar tothom. Seria un gran pas”, ha afegit en una entrevista a l’ACN. Erra ha recordat al president català que governa en minoria i, tenint en compte aquesta circumstància, li ha demanat que sigui “molt generós políticament” i posi “pocs límits”. Pel que fa al calendari, la presidenta del Parlament veu “una mica justet” que els pressupostos per al 2024 estiguin aprovats en un mes, tal com va apuntar el president Aragonès també en una entrevista a l’ACN.

Erra ha recordat que, com a alcaldessa de Vic, va aconseguir aprovar pressupostos quan governava en minoria en el primer mandat. I ha afegit que també va buscar el suport d’altres grups, com ERC, l’època en què va governar amb majoria absoluta. “Si Aragonès vol aprovar els pressupostos, és el primer que no ha de posar límits. S’han de trobar acords, s’ha d’escoltar molt i ser generós. Que escolti els altres partits i que posi primer de tot el país”, ha afegit.

Publicitat

Els pressupostos són una “gran llei de país” i Erra ha assegurat que Junts ho té “tot preparat” per seure i negociar. “Sempre que ens han cridat hi hem anat”, ha dit. I ha avisat el Govern que “deixar de banda” Junts dels comptes suposa “no recollir una manera de fer del país”. Així mateix, ha insistit en un acord ampli que inclogui les “diferents maneres de fer”. “Nosaltres hi serem, ens hi asseurem amb voluntat constructiva”, ha garantit.

Et pot interessar  Erra demana "fermesa" davant dels que "banalitzen" el franquisme, en l'acte del Parlament d'homenatge a les víctimes

Pel que fa al calendari, la presidenta del Parlament veu “una mica justet” que els pressupostos del 2024 estiguin aprovats per la cambra catalana a finals de gener o principis de febrer, tenint en compte que el Govern encara no els ha aprovat i no s’han començat a tramitar al Parlament. “Sempre hi ha temps si veritablement s’han posat a treballar. Però no sé quin ritme tenen les negociacions aquestes vacances. A Junts no ens han cridat. No sé si estan parlant amb altres partits. Evidentment és possible però s’ha d’anar a la idea”, ha dit.

Els pressupostos del 2023 van entrar al Parlament el 2 de febrer i es va pactar una tramitació ràpida, de fet, el mateix dia que es van registrar es van iniciar les compareixences dels consellers en comissió per explicar les partides per departaments. L’aprovació final del ple del Parlament i, per tant, l’entrada en vigor, va ser el 10 de març, un mes i una setmana després que els comptes arribessin a la cambra.

L’any passat cap grup parlamentari va portar els comptes al Consell de Garanties Estatutàries (CGE). En cas que això passés es retardaria la votació final al ple fins que l’òrgan consultiu hagi emès el dictamen corresponent, que no és vinculant.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut